Keresés

2019. augusztus 16.

A HBIS Group kínai acél óriás bejelenti szerbiai gyárának korszerűsítését

 

A kínai érdekeltségű HBIS Group Serbia Iron & Steel július végén megkezdte egy új zsugorítómű építését Smederevoban. A cégcsoport célja Európa legkörnyezetbarátabb és legenergiatakarékosabb üzemének megépítése.

Az alapkőletételi ünnepségen jelen voltak Aleksandar Vucic szerb elnök, Chen Bo szerb-kínai nagykövet, valamint Wang Yulan a HBIS Serbia elnöke. Az ünnepségen több száz dolgozó és kormányzati tisztségviselő előtt egy időkapszulát is elhelyeztek.

Wang hangsúlyozta, hogy az új zsugorítómű megépítése a cégcsoport egy nagyobb, átfogó környezetvédelmi és energiahatékonysági projektének a része, „ami kulcsfontosságú az energiahatékonyság növelésének, a károsanyag- és üvegházhatású gázok kibocsátás csökkentésének, valamint az HBIS Serbia intelligens fejlesztésének előmozdítása szempontjából.”  Wang szerint a mintegy 120 millió dolláros beruházásnak köszönhetően a gyár vezető pozíciót tölt majd be Európában az energiahatékonyság terén. A HBIS Serbia szándéka ezzel a beruházással, hogy egy európai szinten is versenyképes vállalatot hozzanak létre – jelentette ki Wang, megköszönve a szerb kormány jelentős mértékű támogatását.

Az eseményen Vucic elnök méltatta az értékes beruházást, jelezve, hogy a gyár több, mint 5.000 dolgozójának biztosít majd stabil megélhetést és perspektívát a jövőre nézve. Véleménye szerint a beruházás nagyban tanúskodik a cégcsoport elkötelezettségéről is. „Ez a befektetés nagyon fontos számunkra, nem csak Smederevo városa, a környező falvak és az itt élő emberek miatt, hanem azért is, mert azt akarjuk, hogy a jövőben több gyermek szülessen Smederevoban, valamint, hogy ők tiszta levegőt szívhassanak, és hogy tudják, hogy biztos jövő vár itt rájuk. Továbbá szeretnénk, ha kínai barátaink és üzlettársaink otthon éreznék itt magukat.” közölte Vucic.

Chen emlékeztetett rá, hogy az acélgyár sikere a Szerbia és Kína közötti jó kapcsolatoknak az eredménye. „Minden nehézség ellenére a HBIS-nek sikerült továbbra is a legnagyobb szerb exportőrnek maradnia, amihez szívből gratulálok Önöknek. Ennek a családnak minden egyes tagja egy közös álmot dédelget: hogy a smederevoi acélgyárat egy modern, vezető, környezetbarát és intelligens európai gyárrá alakítsuk.” – jelentette ki a nagykövet.

A HBIS 2016-ban vásárolta meg a korábban állami tulajdonban lévő szerb acélgyárat, majd talpra állította az akkor csőd szélén álló vállalatot.

 

forrás: http://www.xinhuanet.com