Keresés

2019. december 12.

„Támogassák az Unió acéliparát és a munkahelyeket, erősítsék meg a védintézkedéseket” – kérték az EUROFER képviselői a kereskedelmi miniszterek találkozóján

 

A Külügyek Tanácsának kereskedelmi ülésén az EUROFER képviselői felszólították a Bizottságot, hogy ismét vizsgálják felül az acélipar védelmének érdekében hozott intézkedéseiket. Ezeknek ugyanis meg kell óvniuk a szektort az amerikai kereskedelemfejlesztési törvény 232-es cikkelye hatására Európába áramló acéltermékektől, illetve a tartósan fennálló globális túltermeléstől.

„Európát még mindig elárasztja az import acél, annak ellenére, hogy az Unión belüli kereslet stagnál. Ebben az évben legalább 3%-os piac szűkülést tapasztalunk, továbbá a nyersanyag árak, illetve a CO2 költségek robbanásszerűen növekednek. Axel Eggert, az EUROFER igazgatója szerint „ezek a szén-dioxid költségek semmilyen más gyártót nem terhelnek a világon”.

„Ebben az évben az európai acélgyártó vállalatok legalább 15 millió tonnával voltak kénytelenek csökkenteni a termelésüket, emellett 15.000 munkahely szűnt meg vagy került veszélybe. Mindez hozzáadódik az acéliparban már 2008 óta tapasztalható munkaerő csökkenéshez.”, tette hozzá Mr. Eggert.

A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok felülvizsgálata, és a WTO-ról, valamint a Kínaihoz fűződő kereskedelmi kapcsolatokról folytatott egyeztetések. Ezek kulcsfontosságú témák az EU acélipara számára. A megbeszélés lehetőséget biztosított a minisztereknek arra is, hogy az acélipari védintézkedésekről is tárgyaljanak. A védintézkedések felülvizsgálata egy októberi áttekintést követően került szóba, azonban ezek a változtatások elégtelennek bizonyultak a szektorban végbemenő globális változások tükrében.

„Először is a 232-es cikkely vámtarifái eredményezték, hogy az acéltermékek az ő piacukról a miénkre terelődjenek, ezt a folyamatot a tartósan magas globális acélkereslet is elősegítette. Másodsorban egyre égetőbb a WTO megreformálásának kérdése, tekintve, hogy nemzetközi szabályozásokra van szükség a tisztességes és környezettudatos kereskedelem megteremtésének érdekében. Szükségünk van az Unió határozott fellépésére, hogy megelőzzük az ágazat szétesését, illetve hogy megmentsük a szektortól nagymértékben függő közösségeket.”

„Mind az uniós, mind pedig a nemzetközi piaci feltételek még inkább negatív irányba változtak az első felülvizsgálat óta”, figyelmeztetett Mr. Eggert. „A kereskedelmi forgalomban tapasztalható torzulás egyre csak nő és a közösségi acélpiac helyzete sokkal negatívabb képet fest, mint azt az előrejelzések jósolták. Gyengül a globális acélkereslet, ami a nemzetközi árak csökkenését, valamint az exportőrök azon törekvését eredményezi, hogy más nyitott gazdaságokat lássanak el.”

Az EUROFER a védintézkedések kiigazítását kéri oly módon, hogy tükrözzék azt, hogy a kvótamennyiségeket messze a hagyományos uniós import szint fölött állapították meg, illetve hogy a piaci feltételek jelentősen romlottak.

Az EUROFER szerint a Kínáról tervezett informális egyeztetésen a minisztereknek mérlegelnie kell azt is, hogy Kína visszautasítja a túlzott acélkapacitás felszámolására indított globális fórum megbízatásának meghosszabbítását. 

A globális túlkapacitás mértéke még mindig legalább 450 millió tonna, amelynek a kétharmada Kínából ered. Tekintve, hogy ez a jelenség az acélpiac gyengeségének, illetve Unió-szerte a munkahelyek tömeges megszűnésének fő okozója, mindennél fontosabb, hogy ez a fórum fennmaradjon és tovább dolgozzon a világszintű kapacitáscsökkentésen.” foglalta össze Mr. Eggert.

 

forrás: eurofer.org