Keresés

2019. március 12.

A globális acélárak visszaesése várható

 

Februárban folytatódott a globális acélárak csökkenő tendenciája. Az Észak-amerikai és európai lapos termékeket előállító acélgyártóknak nem sikerült realizálniuk növekedési terveiket. A MEPS februári kutatása alapján, a konszenzusos nézet szerint hamarosan elérhetjük a mélypontot mindkét régióban. A piaci hangulat általánosságban pozitívan alakul, miközben az elkövetkező hónapokban a piac várhatóan stabilizálódik, és kismértékben növekedhet.

A kedvezően alakuló piaci környezet vélhetően segíti a világ acélgyártóinak értéknövelő erőfeszítéseit. Az emelkedő nyersanyag ráfordítások és a fokozott gyártótevékenységre irányuló várakozások alátámasztják az árnövekedést a hagyományosan is erősebb második harmadévben.

A hulladékra fordított kiadások világszerte növekedésnek indultak, kivéve Észak-Amerikában. A vasérc költségek ugyanakkor emelkedtek, a kínálati oldali félelmekből adódóan – köszönhetően a közelmúltban bekövetkezett tragikus brazil gátszakadásnak. A piaci szereplők bíznak az európai és Észak-amerikai gépjárműipari szektor felől érkező kereslet növekedésében a következő hónapokban. Továbbá az építőipari aktivitást is fokozzák a szezonális hatások. Emellett a kereskedelemfejlesztési törvény 232-es cikkelyének, illetve a nemrég bevezetett Uniós védintézkedések folyamatos hatása az amerikai és európai acélgyártók számára bizonyos mértékű védelmet nyújt a növekvő importtal szemben.

Az ázsiai régióban a megnövekedett kereslet a holdújévet követően a készletfelhalmozásból adódóan várhatóan mérsékelt áremelkedéshez fog vezetni az elkövetkező hónapokban. A középtávú keresleti kilátások azonban az ázsiai, különösen a kínai gazdaság várható 2019-es lassulása okán általában kevésbé egyértelműek.

A felfokozott kereskedelmi feszültségek, különösen az Egyesült Államok és Kína között, valamint az Egyesült Királyság Uniós kiválása nagyfokú bizonytalanságot okoz a globális acélfelvásárlók körében. A MEPS előrejelzése értelmében az árképzésben jelentkező bárminemű fordulat Európában és Észak-Amerikában is valószínűleg mérsékelt és rövid életű lesz.

 

Forrás: MEPS International Steel Review