Keresés

2019. október 02.

A jövő mobilitása – 6 ok, amiért az acél képes lesz megbirkózni a kihívással

 

A hálózatra kapcsolódó, önvezető, közösségi megosztású, elektromos járművek irányába mutató trendek alapján a koncepciótól hamar eljutunk az életképes kereskedelmi megoldásokig.

Az önvezető járművek a szabadság egy új dimenziójával fogják megajándékozni sofőrjeiket és utasaikat egyaránt. A járműveket ezentúl nem a sofőr, hanem sokkal inkább az utasok kényelmének és egyéb igényeinek kielégítésére fókuszálva tervezik. Az olyan közlekedési megoldások térnyerésével, mint például az Uber és számos hasonló rendszer, egyre vonzóbb lesz havi szinten előfizetni egy járműmegosztó szolgáltatásra, mint saját autót birtokolni. Vajon ebben az új, egyre nagyobb mértékben összefonódó világban is az acél lesz a befutó alapanyag? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, vizsgáljuk meg, miért is kellene az acélnak nagyobb népszerűségnek örvendenie az autótulajdonosok, -gyártók és -tervezők körében.

Tartósság és költséghatékonyság

A járműmegosztó rendszerek tulajdonosainak flottájuk összes költségét viselniük kell. Profit realizálásához olyan járművekre lesz szükségük, amelyek tartósak és megfizethetőek. Az acél költséghatékony és rendkívül tartós anyag.

Környezetvédelmi előnyök

Egy olyan világban, ahol a klímaváltozás központi téma, az önvezető járműveknek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell majd megfelelniük. Az acél az egyetlen olyan alapanyag, amely teljesen újrahasznosítható, illetve az alumíniumhoz és szénszálhoz képest ennek a legjobb a környezeti teljesítménye, ha a teljes életciklust vesszük figyelembe.

Biztonság

Mivel eltart még egy ideig, mire az utakon közlekedő összes jármű teljes összeköttetésben áll egymással, a belátható jövőben továbbra is fontosak lesznek a passzív biztonsági elemek. Az acélra ezek után is szükség lesz az egyedi ütközési energia elnyelő képessége és alakíthatósága miatt. Az acélból készült akkumulátor tartó egységek szerkezeti integritást biztosítanak, illetve meggátolják az akkumulátorok sérülését.

Flexibilitás a dizájnban

Az acél tervezési rugalmasságának és egyedi formálhatóságának köszönhetően a konstruktőrök kiaknázhatják kreativitásukat. A kormánykerék, pedálok és a hagyományos műszerfal elemek eltűnésével a tervezőknek sokkal több hely áll majd rendelkezésükre ötleteik megvalósításához. Az acél kisebb anyagvastagság esetén is képes garantálni a megfelelő szilárdságot, aminek köszönhetően az utastérben több hely marad újfajta üléselrendezések kialakításához. Az acél révén többféle, eltérő üléskonfigurációs megoldással kezelhető az utasterhelés kérdésköre.

Súlycsökkentés

A súlycsökkentés továbbra is kulcsfontosságú marad az akkumulátorok méretcsökkenése melletti maximális hatótáv elérése érdekében. Ahogy eddig, az acélipar ezek után is ki fog fejleszteni olyan megfizethető termékeket, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a tömegcsökkentés és a szigorúbb biztonsági előírásoknak való megfelelés tekintetében, mint például a kiemelten nagy szilárdságú (AHSS/UHSS) acélok folyamatosan bővülő csoportja. Manapság a gépjárművek karosszériájában használt acél folyáshatára akár az 1700 Mpa-os értéket is eléri. Ez több mint kilencszerese az 50 évvel ezelőtti értéknek.

Elektrotechnikai acélok

Az elektrotechnikai acél nélkülözhetetlen alkotóeleme az elektromos autókban használt generátoroknak és motoroknak. Éppen ezért kijelenthetjük, hogy acél nélkül valójában nem is létezne az elektromos közlekedés.

A fentiek alapján biztosak vagyunk benne, hogy az acélnak központi szerepe lesz ebben a forradalmi átalakulásban, tartósságának, szilárdságának és környezeti szempontból is előnyös tulajdonságainak köszönhetően.

 

Forrás: worldsteel