Keresés

2018. június 26.

A továbbfeldolgozók szerint az acélipari védintézkedések bevezetése nem szolgálja az Unió érdekeit

 

Az acél félkésztermékek tovább feldolgozóinak egy csoportja* Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős Uniós biztosnak címzett levélben fejezte ki aggodalmát a Bizottság által márciusban indított vizsgálattal kapcsolatban. Az említett vizsgálat Uniós acélipari védintézkedések bevezetésének szükségességét hivatott megállapítani, azok után, hogy az Egyesült Államok importvámot vetett ki bizonyos acéltermékekre, mely az Uniós piacra is komoly hatással lehet.

 

Az USA által az acéltermékekre kivetett tarifára válaszul az Európai Bizottság védintézkedések meghozatalának szükségességét vizsgálja. A vizsgálat célja, annak megállapítása, hogy szükség van e olyan piaci védintézkedések bevezetésére, amelyek képesek megakadályozni az EU-ba irányuló acélbehozatal jelentős megugrását, amely az Uniós piac olyan irányú torzulását idézheti elő, amik az európai acélgyártókat nehéz helyzetbe hozzák. A vizsgálat eredményeként a Bizottság behozatali kvóták vagy vámok bevezetését kezdeményezheti.

„Az európai acél jelenleg is az ellátási láncunk szerves része és a jövőben is az fog maradni.” – áll a levélben. „Mindazonáltal a piacvédelmi intézkedések bővítése csak negatív hatással lehet a továbbfeldolgozó iparágakra. Ezért meggyőződésünk, hogy a védintézkedések bevezetése nem állhatnak az Unió érdekében."

„A vizsgálat alá vont termékkategóriák kereskedelmi adatai nem szolgáltatnak bizonyítékot a behozatal hirtelen és éles növekedésére”. – érvelnek a levél aláírói. Ráadásul az európai acélgyártók kedvező körülményekről, magas profitról számoltak be 2017-ben és hasonló várakozásokkal tekintenek a 2018-as évre is. Az ágazat kapacitáskihasználtsága magas, sőt mi több egyes gyártók esetén már kapacitáshiány is tapasztalható, ami felfelé tolja az árakat és hosszabb teljesítési időket eredményez.

A döntéshozóknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a következő hónapokban az acélimportban bekövetkező jelentős növekedésben az USA-ból kiszoruló termékek EU-ba történő beáramlása csak egyetlen tényező a számos különböző faktor közül, melyek hatással lesznek erre a trendre. A fémmegmunkáló-és építőipari termékek iránti kereslet az előrejelzések szerint 2018-ban és azon túl is bővülni fog. Az európai acélgyártók saját előrejelzése alapján az idei évben ez a növekedés a 2%-ot is elérheti. Ebben a pozitív gazdasági környezetben tehát az import jelentős növekedése prognosztizálható.

Az érintett továbbfeldolgozó iparágak eredményes működéséhez elengedhetetlen, hogy képesek legyenek jó minőségű nyersanyagokat és félkész termékeket versenyképes áron beszerezni. Számos acéltermék behozatalát már jelenleg is súlyos dömping-és szubvencióellenes intézkedések nehezítik. „Újabb intézkedések bevezetésével az EU a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozhatja az Uniós acél alapanyag továbbfeldolgozókat globális versenyképességük megőrzésé érdekében vívott harcukban.” – figyelmeztetnek a levél aláírói.

---

*A levél aláírói: ACEA, APPLiA, CECE, CEMA, CLEPA, Metal Packaging Europe, Orgalime, T&D Europe

 

Forrás: www.acea.be