Keresés

2019. augusztus 22.

A U.S. Steel 2500 dolgozót bocsát el Szlovákiában

 

A United States Steel Corporation pénteki nyilatkozata szerint az elkövetkezendő két évben szlovákiai dolgozóinak mintegy ötödét fogja elbocsátani, mivel nem tud versenyezni az Európai Unión kívülről a közösségi piacra beáramló alacsony árú import acéllal. A vállalat az Unió által bevezetett környezetvédelmi szabályozásokat is hibáztatja az üzemek működtetéshez szükséges energia árak emelkedéséért.

Az elbocsátások közel 2500 dolgozót fognak érinteni a kb. 12000 alkalmazottat foglalkoztató kassai gyárban, ami Szlovákia szegényebb északi részén helyezkedik el, ahol eleve magas a munkanélküliség. Az acélgyártó az elsősorban gépjárműgyártásra fókuszáló, 5.4 millió lakosú, eurozóna tagország legnagyobb munkáltatói közé tartozik.

„2021 végére 2500 fővel fogjuk csökkenteni a kassai U.S. Steel-nél és leányvállalatainál dolgozó alkalmazottak létszámát” – közölte nyilatkozatában James Bruno, a vállalat elnöke. Hozzátette: „Muszáj cselekednünk, hogy megvédjük az üzletünket és versenyképesek tudjunk maradni.”

Egy hónappal ezelőtt a vezetőség leállíttatta az acélgyár egyik nagyolvasztóját, a munkahetet pedig 4 naposra csökkentette, hogy költségeket takarítsanak meg. A szlovák kormány egyelőre nem kommentálta az esetet. A vállalat honlapján megjelent közlemény értelmében az U.S. Steel a magasabb villamosenergia költséget, valamint az elmúlt évben ötszörösére drágult karbon kredit költéséget emelte ki, mint a leépítésben kulcsszerepet játszó tényezőket.

Azok az Uniós iparágak, amelyek szénből előállított villamosenergiát használnak fel, a szennyezési jogok költségeinek emelkedésével szembesültek a közösségi ETS (Emmission Trading System) rendszer keretein belül.

A közlemény szerint az európai acélgyáraknak jelentős CO2 kibocsátási költségekkel kell számolniuk, miközben a harmadik országbeli konkurens cégeket - akik nagy mennyiségű acélt exportálnak Európába - mindez egyáltalán nem érinti.

Az EUROFER májusban azonnali cselekvésre szólította fel az Európai Unió döntéshozóit, hogy segítsenek az iparágnak szembenézni az Unió felé átterelt olcsó acél beáramlásával, ami az Egyesült Államok által 2018-ban az acélimportra kivetett védővámoknak köszönhető.

Az U.S. Steel kassai üzeme a szlovák autógyárak, köztük a Volkswagen, PSA Peugeot Citroen, Kia, Jaguar, Land Rover kulcsfontosságú beszállítója, és az elmúlt években rekord szintű termelést produkált.

Júniusban 4.97%-os volt a munkanélküliség Szlovákiában, ahol ebben az évben 3.5%-s gazdasági növekedéssel számolnak, 2020-ban pedig 3.4%-kal.

 

Forrás: AFP