Keresés

2017. október 19.

A XI. OATK ezüst fokozatú támogatója a Magyar Vas-és Acélipari Egyesülés

XI. alkalommal került megrendezésre az Országos Anyagtudományi Konferencia a balatonkenesei Telekom Hotelben 2017. október 15. és 17. között. Az idei rendezvény ezüst fokozatú támogatója a Magyar Vas-és Acélipari Egyesülés volt. A konferenciasorozat első állomására – a kohászati anyagvizsgáló napok hagyományaira építve – 1997. október 29-én Dunaújvárosban került sor dr. Verő Balázs és dr. Zsámbók Dénes kezdeményezése nyomán. Az Országos Anyagtudományi Konferenciasorozat legfőbb célja az anyagtudomány elméleti és gyakorlati eredményeinek együttes bemutatása, legyen szó a mérnöki szerkezeti anyagok közül akár fémekről, kerámiákról, polimerekről vagy kompozitokról. Az idei rendezvény a „Fiatal kutatók konferenciája” mottó jegyében zajlott, témakörei között a legnagyobb hangsúlyt a speciális anyagok és gyártástechnológiájuk, a korszerű anyagvizsgálati, valamint fizikai- és matematikai szimulációs módszerek kapták.

Az előadók és a résztvevők között üdvözölhettük a hazai műszaki anyagtudomány felsőoktatási- és kutató műhelyeinek meghatározó szereplői mellett többek között a legjelentősebb hazai acél- és alumínium ipari vállalatok szakembereit is. Az MVAE tagvállalatai közül az ISD Dunaferr Zrt. kiváló fiatal szakemberei két poszter előadással is hozzájárultak a rendezvény sokszínűségéhez. Az érdeklődők Wizner Krisztián a Metallurgiafejlesztési főosztály főmunkatársa „Különböző állagú dezoxidációs alumínium használatának gazdaságossága az ISD Dunaferr Zrt. Acélművében” c. poszterét, valamint Dr. Mucsi András a Technológiafejlesztési Főosztály szakértőjének „Effect of hot rolling conditions on the nitride precipitation process in low carbon steel strips” c. anyagát tekinthették meg.

 

 

Fentieken kívül további „acélos” előadások bizonyítják, hogy a nemzetközileg is elismert magyar anyagtudománnyal foglalkozó műhelyek közül jónéhány a modern acélok fémtani folyamatainak, gyártási-és továbbfeldolgozási technológiájának kutatására/fejlesztésére összpontosít, hozzájárulva ezzel acéliparunk és olyan továbbfeldolgozó ágazatok versenyképességéhez is, mint például a gépjármű- vagy az építőipar.

A konferencia kiváló helyszínt biztosított egyebek mellett a hazai acélipar és az anyagtudománnyal foglalkozó felsőoktatási intézmények, valamint kutatóintézetek jövőbeli K+F együttműködési elképzeléseinek egyeztetésére is.

 

 

P.A.