Keresés

2019. április 08.

Acél – a holnap alacsony károsanyag-kibocsátású mobilitásának alapja

 

Acél – Az elektromobilitás alapja

Az elektromobilitás az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedési formák egyik alternatívája, és potenciálisan hosszú távon is domináns meghajtási technológia lehet. Az acél elengedhetetlen ahhoz, hogy az elektromobilitás terén áttörést érjünk el. Költséghatékonyság szempontjából más alapanyagokkal ellentétben az acél kedvezőbb, és megfizethetővé teszi az elektromobilitást. Az acél alkalmazásával mára már számos műszaki kihívást sikerült megoldani: acélra van szükség az elektromos motorokhoz, illetve a karosszériában az akkumulátorok védelméhez, valamint az energia- és a töltőinfrastruktúrához.

 

Acél – A tömegközlekedés alapja

A tömegközlekedés a korábbinál nagyobb szerepet fog játszani a jövőben. A politika célja, hogy az ingázók a személygépjárművek helyett egyre inkább a buszokat és vonatokat használják a városi CO2 kibocsátás csökkentése érdekében. Egy jobb CO2-mérleg eléréséhez a lehető legtöbb buszjáratot elektromos üzeműre kell átállítani. Az acél jelentős mértékben fog hozzájárulni a tömegközlekedés fejlesztéséhez: olyan infrastrukturális projekteknél van rá szükség alapanyagként, mint a vasútépítés vagy a hídépítés. Emellett egyre fontosabbá válik az egyes közlekedési módok összekapcsolása.

 

Acél – a Hyperloop koncepció alapja

Utazásunk módja alapjaiban változhat meg a jövőben: a nagysebességű Hyperloop közlekedési rendszerrel jelentősen csökkenthető az utazásra fordított idő. Ennek megvalósításához Elon Musk a Hyperloop kiötlője - valamint a PayPal online fizetési szolgáltatás kitalálója, a Tesla vezérigazgatója – kapszulákban, acélcsöveken keresztül akarja szállítani az utasokat. A koncepció alapja egy majdnem légüres csővezeték, amelyben a kapszulák 1.000 km/h sebességgel mozognak. Időközben már több fejlesztői csapat is dolgozik az ötlet megvalósításán. A csővezetékek és a sínek acélból készülnek minden projekt esetében, ezzel biztosítva a hatékony konstrukciót. Egy 900 kilométeres szakaszon, például Berlintől Párizsig a menetidő várhatóan mindössze 55 perc lesz a jövőben. A nagy távolságokban fekvő városok így különösen fenntartható és környezetbarát módon kapcsolódhatnak majd egymáshoz.

 

Acél – A tiszta energiatermelés alapja

Az új mobilitási és meghajtási technológiáknak mindenekelőtt egyvalamire van szükségük: villamos energiára. Az elektromos közlekedési eszközök ökológiai szempontból is előnyösebbek a hagyományos meghajtásúaknál, amennyiben a villamos energia megújuló energiaforrásból származik. Az energia-, hálózat- és töltési infrastruktúra kiépítéséhez acélra van szükség: alapanyagként alapvető fontosságú a szél- és vízerőművek generátoraiban, illetve a transzformátorok, oszlopok és vezetékek esetén is nélkülözhetetlen.

 

Az, hogy milyen közlekedési eszközök fognak minket A-ból B-be eljuttatni a jövőben, még nem látható tisztán, és eltérő megoldások lesznek a világ egyes régiói között is. Annyi azonban bizonyos, hogy a járművek növekvő mértékű villamosítása tovább halad az alacsony károsanyag-kibocsátású mobilitás irányába. Ehhez a folyamathoz az acél a jövőben is fenntartható módon fog hozzájárulni.

 

forrás: www.stahl-blog.de