Keresés

2018. február 23.

Átrendeződés indult el az Uniós acélimport forrásországai tekintetében

 

Habár az EU látszólagos acélfelhasználása (a raktárkészletek változásának hatásától megtisztított érték) 2018-ban 1.9%-kal nőhet, hasonló mértékben, mint tette azt 2017-ben, elsősorban az olyan jelentős acélfelhasználó ágazatok erősödése miatt, mint a gépjármű-vagy építőipar, az Unió acélimportja a tavalyi évben mintegy 1%-kal csökkent. Köszönhető ez az Európai Bizottság antidömping intézkedéseinek, valamint a kínai árak emelkedésének. Az említett események jelentősen csökkentették az EU-ba irányuló export jövedelmezőségét bizonyos szereplők számára.

Érdekes, de talán az előzmények ismeretében nem teljesen váratlan jelenségre hívta fel a figyelmet Jeroen Vermeij az Eurofer gazdasági igazgatója egy sajtókonferencián – írja a Reuters.com.

Az elmúlt évben a gazdasági igazgató szerint az EU-ba irányuló kínai acélexport 41%-kal, az orosz 32%-kal, míg az ukrán 31%-kal csökkent. Ezzel szemben az Indiából az Unióba érkező acéltermékek mennyisége közel 100%-kal, az Indonéziából érkezőké több, mint 100%-kal nőtt. Törökországból 64%-kal érkezett több acéltermék 2017-ben, mint az azt megelőző évben.

A szakember véleménye szerint az Európai Bizottság tavaly meghozott dömping ellenes intézkedései nyomán (csak bizonyos harmadik országokat sújtó rögzített vámok – melyről korábban már írtunk honlapunkon) olyan rések maradtak a rendszeren, amelyeket más országok igyekeznek azonnal kihasználni. Jeroen Vermeij szerint továbbra is könnyű célpontot jelent az EU piaca az olyan acélexportőr országok számára, akik az általuk előállított termékek jelentős részét nem képesek hazai piacon értékesíteni.

A gazdasági igazgató hozzátette, hogy az Eurofer és a szövetség tagjai kíváncsian várják az Egyesült Államok elnökének intézkedéseit az un. „Section 232” vizsgálat után, amely arra hivatott, hogy megállapítsa azt, hogy az USA-ba érkező acélimport veszélyezteti e a nemzet biztonságát. Alapvetően a vizsgálat és a várható intézkedések - a szakember véleménye szerint - arra szolgálnának, hogy Kínát a kihasználatlan acélipari kapacitásainak a jelenleginél gyorsabb csökkentésére sarkalják, ám nem mellékesen olyan hatása is lehet az USA-ba érkező acélimport jelentős korlátozásának, ami további exportnyomást fog kifejteni az EU-ra.

 

Forrás: Reuters.com