Keresés

2019. június 14.

Az amerikai hatóságok enyhítenek a 232-es cikkely intézkedésein

 

Május közepén az amerikai kormány úgy döntött, hogy törli a kanadai és mexikói import árukra kivetett vámokat, ha cserébe ezek az országok is beszüntetik ellenintézkedéseiket az USA-ból importált acéllal szemben. A kereskedelmi korlátok bevezetése negatív hatással volt a határokon átívelő üzletekre. Ennek eredményeként egyre nagyobb különbség képződött a kanadai és amerikai acéltermékek – főként a melegen hengerelt tekercsek – ára között. Az elmúlt időszakban a kanadai acél ára sokkal gyorsabb ütemben csökkent, mint az amerikaié.

A kanadai acélgyártók, akik erősen függnek az USA piacán történő értékesítéstől, rendkívül nehéz helyzetben találták magukat a kereskedelmi korlátozások miatt. Annak érdekében, hogy a gyártási ütemterveikben keletkezett jelentős üresjáratokat kitöltsék csökkentették a belföldi árakat, így szerezve új megrendeléseket. Ezzel a kanadai melegen hengerelt tekercs piac hamar telítetté vált, a belföldi megrendelések átfutási ideje mindössze egy hétre csökkent.

A 232-es cikkely tarifáinak eltörlése várhatóan levegőhöz juttatja majd a kanadai gyártókat, amire nagy szükségük is lesz: így lehetőségük nyílik, hogy csökkentsék a szomszédos amerikai gyártók termékeivel szemben kialakult árkülönbséget. Az amerikai hatóságok szintén lazítottak álláspontjukon a török import árukkal szemben is: 50%-kal csökkentették a rájuk kivetett vámokat. Valószínű, hogy ezáltal a török gyárak az európai piacról újra a sokkal jövedelmezőbb amerikai piac felé irányítják exportjukat. 2019 első negyedévében a Törökországból származó acélimport több mint 50%-kal nőtt az EU-ban az előző évhez képest, a Bizottság érvényben lévő védintézkedései ellenére is.

A gazdasági fejlődés számos európai országban megrekedt, ezzel együtt az ingadozó nyersanyag árak bizonytalanná teszik a régiós acélgyártók jövedelmezőségét.

A további áresés megakadályozása érdekében, az ArcelorMittal bejelentette, hogy számos Közép- és Kelet-európai gyárában csökkenti készleteit. A MEPS International értesülései a cég 30-40 euróval emelte a tonnánkénti árat. A milánói „Made in Steel” rendezvényen a résztvevők túlnyomó többségének közös véleménye az volt, hogy az ArcelorMittal árpolitikája, amelyet azóta több másik gyártó is átvett már, nagy valószínűséggel csökkenteni fogja a régióban zajló árzuhanást.

A MEPS az értékesítés további csökkenésére számít globális viszonylatban. A termék árak azonban hamarosan megközelítik a jelenlegi ciklus mélypontját. A termelés növekvő input költségeinek köszönhetően a MEPS az árak mérsékelt növekedését várja a nyár végi / kora őszi időszakra. Mindazonáltal az USA és Kína közötti egyre növekvő kereskedelmi feszültség, valamint a Brexit-el kapcsolatos bizonytalanság aligha fogja erősíteni a vásárolói bizalmat világszerte.

 

forrás: MEPS International Steel Review