Keresés

2019. március 04.

Az EB kvóták felülvizsgálatára irányuló terve aggasztja az európai acélgyártókat

 

Az európai acélgyártók néhány szempontból továbbra is elégedetlenek az Európai Bizottság február 2-án hatályba lépett végleges védintézkedéseivel. Kereskedelmi szövetségük, az EUROFER a Kallanishnak küldött feljegyzésben ismertette a szóban forgó kérdést.

A végleges intézkedésekre vonatkozó kvótafeltételek eltérnek az átmeneti intézkedésekre vonatkozóktól, ez váltotta ki az EUROFER aggályait, amelyek a megküldött feljegyzésben szerepelnek. Az acélgyártók leginkább amiatt aggódnak, hogy a végleges intézkedésekben szereplő kvóták 5%-kal növekedtek az átmenetiben szereplő kvótákhoz képest, valamint, hogy további 5%-os növekedést terveznek 2019 júliusában.

A kvótát eredetileg a 2015-2017-es időszak átlagos importszintjének 100%-hoz igazították.

„Az intézkedések effajta ’enyhítése’ egyáltalán nem követi az acélpiac alakulását, amely várhatóan változatlan szinten marad 2019-ben”, közölte Axel Eggert az EUROFER igazgatója. „2016 és 2017 egyaránt rekordévnek számított, ami azt jelenti, hogy a kvóta már a maximális szinten állt, amit egy olyan globális piacon ért el, ami az unión kívüli gyártó országok túlkapacitásától és piacaik torzulásaitól szenvedett.”

2018-ban az import 12%-al haladta meg a 2017-es rekordszintet, még úgy is, hogy a helyi termelők szállítása mindössze csekély 0,6%-al nőtt”. Eggert úr hozzátette „a kvóta jövőbeni enyhítése még nagyobb ingadozásokat eredményezhet, még akkor is, ha a piac várhatóan változatlan szinten marad.”

2019-ben az acélfelhasználás 0,5%-os növekedésére lehet számítani az EUROFER legfrissebb gazdasági és piaci kitekintése alapján. „Ez azt jelenti, hogy a kvótának az aktuális historikus import adatok 110%-ára való emelkedése sokszorosára növeli piac növekedési ütemét”, teszi hozzá az EUROFER. Állításuk szerint a szervezet sürgeti a Bizottságot, hogy az vegye figyelembe a jelenlegi piaci körülményeket a végleges védintézkedések 2019. júliusi első felülvizsgálatakor.        

 

forrás: kallanish.com