Keresés

2018. június 01.

Az Egyesült Államok életbe lépteti az importvámot az EU-val, Kanadával és Mexikóval szemben

Gareth Stace, UK Steel

 

Ma éjféltől az USA 25%-os vámtarifát vet ki a fő szövetségeseitől – az EU-tól, Mexikótól és Kanadától - importált acélra. Az intézkedés súlyosan érinti mind az Egyesült Királyságot, mind pedig az Európai Uniót.

A hírre reagálva Jean-Claude Juncker, az Európai Biztosság elnöke kijelentette, hogy ez egy nagyon rossz nap a világkereskedelem történetében, miközben az Egyesült Királyság is mélységes csalódását fejezte ki. Bruno le Maire, a francia pénzügyminiszter szerint ez indokolatlan és veszélyes lépés. Kemény szavak ezek, de a helyzet vélhetően egy olyan szemet-szemért kereskedelmi háborúhoz vezet, amelyet az amerikaiak annyira szerettek volna elkerülni Kínával szemben, noha a Kínát érintő vámok nem tartalmazzák a márciusban bejelentett, 232-es cikkelyen alapuló tarifákat.

De talán még nincs veszve minden. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter, aki éppen Párizsban tartózkodott, amikor bejelentette a szankciókat, úgy tűnik teret hagyott a tárgyalásoknak, amikor megjegyezte: „Továbbra is készen állunk és várjuk az érintett felekkel való egyeztetéseket”.

Úgy tűnik azonban, hogy az EU nem nyugszik bele a döntésbe. Le Maire kijelentette, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek, amennyiben kivetik a vámot.

Az Egyesült Királyságból az USA-ba exportált acélt terhelő 25%-os vám bevezetésének megerősítésére reagálva Gareth Stace, a UK Steel igazgatója a következőket mondta:

„Trump elnök már korábban csőre töltötte a fegyvert és ma már azt is tudjuk, hogy az USA kormányzata sajnálatos módon el is sütötte azt, amivel vélhetően egy nagy károkat okozó kereskedelmi háborút indítottak el. Mióta három hónappal ezelőtt Trump elnök közzé tette terveit az acélimportra kivetendő vámot illetően, az Egyesül Királyság a legjobbakat remélte, de a legrosszabbtól tartott. A mentesség lejártával megerősítést nyert, hogy életbe lépnek a szankciók, így sajnos beigazolódott a pesszimizmusunk és most tanúi leszünk nem csak az Egyesült Királyság, de az USA gazdaságának okozott károknak is.

Végig szorgalmaztuk, hogy az Egyesült Királyság és az EU hatóságai tegyenek meg minden gyakorlati lépést, hogy elkerüljük a kialakult helyzetet, jelezve Trump elnöknek, hogy nem mi jelentjük számára a problémát. De nyilvánvaló, hogy még a mentesség által biztosított extra idő alatt sem sikerült közös nevezőre jutni és  most úgy tűnik, hogy józan ész sem érvényesült.

Minden, az acélexport önkéntes korlátozására vonatkozó USA-ból érkező felszólítás teljesen indokolatlan volt, szembement a WTO szabályaival és ellentétes a szabadkereskedelem alaptételeivel. Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős Uniós biztos ezeket teljesen jogosan utasította el.

Nehéz megítélni, hogy milyen előnyei származhatnak az Egyesült Államoknak az intézkedéstől, hiszen az amerikai fogyasztók máris áremelkedésről, ellátási gondokról számolnak be. Ahogy számtalanszor kijelentettük már, a probléma gyökerének, vagyis a globális túltermelésnek egyedüli fenntartható megoldását a többoldalú egyeztetések, és a meglévő nemzetközi csatornákon keresztül megtett lépések jelentik.

A vámok kivetése mellett is az a legfontosabb, hogy az EU és az USA folytassa a tárgyalásokat annak érdekében, hogy kiutat találjunk ebből a patthelyzetből és a mindegyik fél számára elfogadható megállapodásra jussunk. Ugyanakkor helyes lépés, ha az EU a WTO szabályait szem előtt tartva olyan védintézkedést tesz, amely pajzsként működne az Unió piacát elárasztó, az USA-ból kiszoruló termékekkel szemben.”

„Rossz nap ez az acélszektor, a nemzetközi kapcsolatok és a szabadkereskedelem számára egyaránt” – állapította meg végül Stace.

 

Forrás: www.steeltimesint.com