Keresés

2017. június 22.

Az Egyesült Államok vizsgálja az import intézkedések meghozatalának szükségességét

Trump elnök idén áprilisban elrendelte, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma vizsgálja meg, hogy az USA-ba irányuló acél import az ország nemzetbiztonságát fenyegeti-e, és fogalmazzon meg ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy kell-e alkalmazni importintézkedéseket. Érdekes módon az amerikai kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross azzal érvelt, hogy a szokásos dömpingellenes kereskedelmi védelmi intézkedések "porózusak" a viszonylag szűk hatókörük miatt.

Az elnökhöz intézett vizsgálati jelentés várhatóan e héten fog megjelenni, az importintézkedésekre vonatkozó ajánlásokkal együtt. Trump elnök előre láthatóan sokkal hamarabb meghozza döntését, mint a törvény által előírt 90 napos határidő. Az importintézkedések potenciálisan kiterjedhetnek az exportáló országok és régiók széles körére, ideértve az EU-t is, valószínűleg kizárva az amerikai NAFTA partnereket. A figyelembe veendő intézkedések típusaiba tartoznak a tarifák, a vámkontingensek vagy a kvóta rendszer.

Az EU esetében az exportáló országok alatt többnyire a Németországot, Hollandiát, Olaszországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Spanyolországot, Svédországot, Belgiumot, Ausztriát és Luxemburgot értik. Ezzel együtt az egész EU acélpiaca elkerülhetetlenül a harmadik országok kereskedelmi forgalmának célpontját jelentheti.

2016-ban az Egyesült Államok 26 millió tonna acélterméket importált, amelyekből az EU acéltermékei (alapvetően készáru) 14% -kal (3,7 millió tonna) részesültek. Az EU-n kívüli acéltermékek behozatala 22,3 millió tonna volt, az amerikai NAFTA partnerek, Kanada (4,6 millió tonna) és Mexikó (2,2 millió tonna) nélkül pedig 15,5 millió tonna.

Az EUROFER becslése szerint az EU piacáról származó védelmi célokra felhasználható acél a teljes EU acél behozatal mintegy 12% -a (430 ezer tonna). Ha azonban az amerikai nemzetbiztonsági aggodalmakat tágabb körben fogják értelmezni, mint a védelmi vonatkozású acél termelésének biztosítását, akkor az importintézkedések szélesebb termékkörre vonatkozhatnak.