Keresés

2019. február 18.

Az EUROFER az európai acélpiac lassulására számít 2019-ben

 

A közösségi látszólagos acélfelhasználás a becslések szerint 2,6%-al nőtt 2018-ban az európai acélgyártók szövetsége, az EUROFER szerint. Az acél iránti kereslet növekedése főként a harmadik országokbeli beszállítóknak kedvezett az import 12,3%-os növekedéséből adódóan. Ezzel szemben a közösségi gyártók alig részesültek a helyi acélkereslet növekedéséből, ami az EU piacára irányuló szállításuk mindössze 0,6%-os növekedésében nyilvánult meg – teszi hozzá a szövetség a Kallanish-nak küldött jelentésében.  

A körkép alapján az uniós acélpiaci tényezők várhatóan továbbra is mérsékelten kedvezőek maradnak. Mindazonáltal a látszólagos acélfelhasználás növekedése az előrejelzések alapján 0,5%-ra lassul 2019-ben, amit 2020-ban várhatóan 1,2%-os növekedési arány követ. Az EUROFER szerint ez kevesebb, mint a 2014-2018-as időszakra jellemző látszólagos acélfelhasználás összesített éves növekedési ütemének a harmada.  

A közösségi látszólagos acélfelhasználás 2,6%-os növekedést mutatott 2018 harmadik negyedévében az előző évhez viszonyítva, és mintegy 38 millió tonnát tett ki. A negyedéves látszólagos acélfelhasználás átlagosan 43 millió tonna körül alakult az első félévben. A szövetség hozzáteszi: a harmadik negyedéves alacsonyabb felhasználást a gyártó és építőipari tevékenység szokásos szezonális lassulása, illetve a disztribúciós láncban jelentkező készlet kisöprés magyarázhatja.

A 2018 negyedik negyedévére vonatkozó becslések az előző évi időszakhoz képest a látszólagos acélfelhasználás növekedésének további lassulását mutatják. Ez a meglehetősen visszafogott növekedési forgatókönyv az egyéb makrokörnyezeti globális hatásokkal kombinálva magában rejti annak lehetőségét, hogy jelentős veszélyt jelentsen az Unió piaci stabilitására nézve – jelzi az EUROFER.

A regionális acélfelhasználó ágazatok aktivitása 2018 második félévében lecsökkent, az építőiparét kivéve. Az Unió acélfelhasználó szektorainak teljes kibocsátási növekedése a becslések szerint 3,1%-ot tett ki 2018-ban. Az Unió acélfelhasználó szektorainak kibocsátása az előrejelzések alapján 1,5%-kal fog nőni 2019-ben, majd 1,7%-kal 2020-ban, állítja az EUROFER.

 

forrás: kallanish.com