Keresés

2018. június 02.

Az Eurofer igazgatója leplezetlen protekcionizmussal vádolja az USA-t

A hírek, melyek szerint az Egyesült Államok az import nemzetbiztonságra gyakorolt hatását vizsgáló eljárás (Section 232 Investigation) következő lépéseként 25%-os vámot vetett ki többek között az EU-ból származó acéltermékekre, komoly felháborodást váltott ki azon országok részéről, akik acéliparát közvetlenül érinti az intézkedés.

 

Wilbur Ross az Egyesült államok kereskedelmi miniszterének bejelentését követően Axel Eggert az EUROFER (Európai Acélipari Szövetség) igazgatója - aki Párizsban adott interjút a Steel Times International magazinnak - nyílt protekcionizmusnak nevezte az USA lépését, továbbá úgy fogalmazott, hogy „rossz nap ez a világkereskedelem számára”.

Eggert úr felszólította az Európai Bizottságot, hogy sürgősen foganatosítson széles körű és átfogó védintézkedéseket az érintett országok tekintetében, miközben biztosítsa számukra a hagyományos kereskedelmi forgalomhoz való hozzáférést.

„Ami történt, megtörtént – úgy tűnik, hogy az amerikai kormány számára a szoros politikai, gazdasági és geostratégiai partnerség nem ad elég alapot arra, hogy megakadályozza az EU-t sújtó intézkedés életbe lépését.” – folytatta Eggert, hozzátéve, hogy az Uniónak gyorsan kell reagálnia annak érdekében, hogy megvédje belső piacát a határozat hatásaitól.

„Az EU saját érdeke, hogy minél gyorsabban reagáljon a belső piacának védelme, a 232-es cikkely hatásának ellensúlyozása érdekében.” Eggert úr hangsúlyozta, hogy az USA-ból az intézkedés hatására kiszoruló acéltermékek egy jelentős része a világ legnagyobb nyílt acélpiacán, az EU-ban okozhat zavarokat.

„Az EUROFER gyorsan bevethető, a teljes érintett termékpalettára kiterjedő védintézkedésre szólítja fel a Bizottságot és arra figyelmeztet, hogy nem lehetnek kivételezett országok. A cél azonban nem az, hogy teljesen kizárjuk az importot, a védintézkedések foganatosításának célja mindössze az, hogy a behozatali hullámok által jelentett veszélyes kilengéseket megelőzze.” – tette hozzá az igazgató.

Már a 2017-es EU-s acélimport adatok sem voltak túl biztatók, azonban a 2018 első négy hónapjában tapasztalható 8.4%-os növekedés komoly aggodalomra adhat okot az Uniós gyártóknak. Ez a jelentős bővülés szinte biztosan a 232-es cikkely hatásának következménye. – Ezek a számok is alátámasztják a gyors korrekciós intézkedések meghozatalának szükségességét.

„Sajnáljuk, hogy az USA meghozta ezt a szükségtelenül káros intézkedést. Mindazonáltal támogatjuk az Európai Bizottságot az Egyesült Államok kereskedelmi akciójára adott válaszlépéseiben, továbbá arra ösztönözzük az össze Uniós érdekelt felet, hogy maradjanak egységesek, hiszen csak így nézhetünk sikeresen szembe az amerikai intézkedéssel és az ennek következtében az EU-ba beáramló acéltermékek piactorzító hatásával.” – állapította meg Eggert úr.

 

Forrás: www.steeltimesint.com