Keresés

2019. október 29.

Az Európai Unió 66%-os vámmal sújtja Kínát

 

Az Európai Unió 66,4%-os vámot vetett ki a Kínából érkező acélfelnikre. A célkeresztben olyan gyártók állnak, mint a Zhejiang Jingu Co. vagy a Xingmin Intelligent Transportation Systems Co.

A vámok a kínai exportőröket büntetik, akik a gépkocsi, traktor és utánfutó felniket vélhetően dömpingáron értékesítették az Európai Unióban. Az európai acélfelni piac megközelítőleg 800 millió eurós forgalmat bonyolít évente.  

„A közúti acélfelnik dömpingszerű behozatala Kínából károkat okozott az uniós gyártóknak” olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az antidömping vám az elsődleges eredménye annak a februárban indított vizsgálatnak, amelyet az Európai Kerékgyártók Szövetsége (Association of European Wheel Manufacturers - EUWA) által bejelentett panasz miatt kezdeményeztek. A hatályba lépett tarifák 6 hónapig lesznek érvényben, de elképzelhető, hogy további 5 évre meghosszabbítják őket.

A Bizottság leveléből azt is megtudtuk, hogy az iparág mintegy 3.600 főt foglalkoztat az Unióban, a legtöbbet Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Csehországban, Olaszországban, Romániában és Lengyelországban.

A kínai exportőrök összesített részesedése az Unió acélfelni piacán a 2015-ös évhez képest duplájára, 5,3%-ra nőtt az elmúlt évben. Az ideiglenes antidömping vámtételek mértéke 19 nevesített kínai exportőrrel szemben 50,3% - közéjük tartozik többek között a Zhejiang Jingu és a Xingmin Intelligent Transportation Systems is. Az összes többi importőrre kivetett vám mértéke 66,4%.

 

forrás: Bloomberg