Keresés

2019. szeptember 22.

Az Unió tagállamai az acélimport fokozottabb ellenőrzését támogatják

 

Az EU kormányai jóváhagyták az acélbehozatalra vonatkozó kvóták korlátozását, ezzel is védve az európai acélgyártókat az Egyesült Államok piacának lezárást követően megugró import fenyegetésével szemben.

Diplomaták szerint a tagállamok túlnyomó többsége támogatja az Európai Bizottság által előterjesztett változtatásokat. A korlátozás védintézkedések rendszereként közel egy éve van érvényben, a beáramló acél kontrolja érdekében, miután Washington 25%-os adót vetett ki az amerikai acélimportra.

A 26 acélminőséget, köztük a rozsdamentes acélt érintő kvóta megegyezik a 2015-2017 közötti átlagos acél import 5%-kal növelt mértékével, amit 5%-os emelés követett idén júliusban, majd 2020 júniusában újabb 5%-os növelés várható. A kvóta feletti importot 25% adó terheli.

A Bizottság október 1-től érvénybe lépő; 3%-os emelést javasol az idei évre, válaszul az iparág panaszaira, miszerint a gyenge piac nem képes befogadni a megnövekedett importot. Az Eurofer, a készletváltozásokat is magába foglaló látszólagos acélfelhasználás 0,6%-os csökkenését prognosztizálja erre az évre, és 1,4%-os növekedését 2020-ra.

Az Eurofer szerint tavaly az acél késztermékek importja 12%-kal nőtt egy 3,3%-os bővülést produkáló piacon. A felülvizsgált intézkedésekben az is szerepel, hogy egy ország a melegen hengerelt laposacél összbehozatal maximum 30%-áig importálhat egy adott negyedévben.

Az intézkedéseket még több, a fejlődő országokból érkező termékekre terjesztették ki, amelyek közül sok ezidáig mentességet élvezett. Elemzők szerint az intézkedések hatással lehetnek a Törökországból érkező acélra, valamint az Indonéz rozsdamentes acél importra.

 

Forrás: Reuters