Keresés

2019. október 15.

Az Uniós védintézkedések felülvizsgálata ellenére az acél piaca továbbra is mélyponton van

 

Az Unió meghirdette és végrehajtotta az acélipari védintézkedések felülvizsgálatát. A vámmentes kvóta új szerkezete képes lehet jobban stabilizálni a kereskedelmi forgalmat azáltal, hogy koncentrálja az egyes exportáló országokból érkező importot. Miközben a változtatások előrelépést jelentenek, az iparág nagyobb részének ez még mindig nem elegendő, a nyomott belföldi acél keresletből adódóan.

Szeptember 27-én az átdolgozott intézkedések nyilvánosságra hozatala után, Axel Eggert, az Európai Acélipari Szövetség (EUROFER) igazgatója a következőket mondta: „Az acélipari szektor legnagyobb része továbbra is a tarthatatlan importnyomás szorításától szenved. Ez a nyomás pedig nem fog csökkeni a ma érvénybe léptetett változtatások következtében sem.”

Az acélgyártók esetében az árrés lényegében eltűnt, a termelési terveket visszavágták, valamint átmenetileg számos létesítményt bezártak Európa-szerte, ami munkahelyek ezreit veszélyezteti az iparágban és a teljes értéklánc mentén.

„Az acélipari szektor újra viharos vizekre tévedt: a kereslet csökken, az import pedig még mindig nagyon magas szinten áll.” - tette hozzá Mr. Eggert. „Mindazonáltal a védintézkedések továbbra is teret engednek a rekord méretű importnak, még akkor is, ha a piaci helyzet egyre csak romlik. Reméljük, hogy a Bizottság még időben felülvizsgálja a mesterségesen magas vámmentes kvóta szintjét, és lecsökkenti azt a 2015-17-es importvolumen közelébe.”

Az európai acélipar számos hanyatláson esett át az elmúlt pár évben. Az unió piaca még mindig nem állt helyre teljesen a 2008-as világgazdasági válságot követően. Az elért növekedést pedig nagy részben felemésztette az import. A globális túlkapacitás, Törökország, Oroszország, Kína és számos más régió célzott dömpingje, valamint a növekvő környezetvédelmi költségek szintén beszűkítették az árrést a szektorban.

„Volt 18 ’jó’ hónapunk a 2016-os kínai dömping eltörlésének akut hatásai, illetve az amerikai kereskedelemfejlesztési törvény 232-es cikkelye alapján a vámok 2018-as bevezetése között.” - jegyezte meg Mr. Eggert. „Az import szintje továbbra is magas, valamint egyre koncentráltabban jelentkezik néhány kereskedelmi partnerünk irányából, ideértve Törökországot, Oroszországot és Kínát.  A koncentráltság mértékét a védintézkedések sem csökkentették. Az acélárak beszakadtak, a költségek viszont egyre csak nőnek.”

Bár a felülvizsgálatról következtetéseket csak annak végrehajtását követően lehet majd levonni, az EUROFER sürgeti az Uniót, hogy továbbra is igyekezzen megvédeni a szektort a harmadik országok felől jelentkező tisztességtelen kereskedelemmel szemben.

„Az acél az Európai Unió gazdaságának motorja, most azonban ismét veszély fenyegeti, mivel a védelmére tett intézkedések nem teljesek.” - hangsúlyozta Mr. Eggert. „A védintézkedések dinamikus felülvizsgálatára van szükség, valamint üdvözöljük von der Leyen elnök asszonynak az úgynevezett ’CO2 határ kiigazítás’-ra tett javaslatát, ami segíthetne helyreállítani az egyenlő feltételeket azokkal a külföldi versenytársakkal szemben, akiknek nem kell hasonló környezetvédelmi korlátozásoknak megfelelni.”

Emellett az EUROFER folyamatos nemzetközi cselekvésre sürget a globális túlkapacitás ellen is, ami lényegében az unió acéliparát sújtó problémák gyökere.

„A globális túlkapacitás továbbra is jóval megelőzi a világszintű termelés növekedését. Tovább kell dolgoznunk ezen az EU-n belül és kívül egyaránt, hogy elhárítsuk az EU-s acélpiacra gyakorolt hatásait.”, foglalta össze Mr. Eggert. „A G20-ak által a túlzott acélkapacitás felszámolására indított globális fórumnak tovább kell folytatnia a munkáját, hogy az olyan országok, mint Kína, Indonézia, Irán, Oroszország, vagy Törökország ne halmozhassanak fel olyan többlet készleteket, amelyek veszélyeztethetik a globális acélpiacot. A védintézkedések önmagukban nem lesznek elegendőek.”

 

Forrás: EUROFER