Keresés

2018. július 20.

EU bizottsági határozat az import behozatalról

Az Európai Bizottság elrendelte az európai acélgyártók által kért ideiglenes acélipari védelmi szabályozást - amely az EU belső piacát védi az acélipari import nyomásától az Egyesült Államok korábbi intézkedései kapcsán.

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette az ideiglenes védintézkedéseket az importált acéltermékek 23 kategóriájában, annak érdekében, hogy megfékezze az acéltermékek EU-ban történő nagyobb mértékű megjelenését az idei év során bevezetett amerikai behozatali vámok miatt. A védintézkedések 2018. július 19-én léptek érvénybe, és legfeljebb 200 napig maradhatnak hatályban.

Ez az ideiglenes intézkedés vámtétel-kvóta (Tariff Rate Quota) formájában valósul meg. A 23 termék kategória mindegyikére vonatkozóan a 25% -os vámtételeket csak akkor vetik ki, ha az import meghaladja az elmúlt három év importjának átlagát. A kvóta elszámolása az adott termékkategória esetében a teljes EU-ra vonatkoztatott import mennyisége alapján történik, nem az egyes országokra lebontva.

Az intézkedést minden ország ellen kivetik, kivéve néhány olyan fejlődő országot, ahol korlátozott az EU-ba irányuló kivitel. Norvégia, Izland és Liechtenstein szintén mentesülnek az EU és az Európai Gazdasági Térség közötti szoros gazdasági kapcsolataik miatt. A kizárások összeegyeztethetők az EU kétoldalú és többoldalú WTO kötelezettségeivel.

 

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerint minden érdekelt fél lehetőséget kap arra, hogy észrevételeket fűzzön a vizsgálat megállapításaihoz, melyeket a Bizottság figyelembe vesz legkésőbb 2019 elején a végleges következtetések meghozatalakor. Ha valamennyi feltétel teljesül, a végleges intézkedéseket meg fogják hozni.

 

"Az acéltermékekre vonatkozó amerikai tarifák kereskedelmi irányváltást okoznak, ami súlyos kárt okozhat az uniós acélgyártóknak és az iparágban dolgozó munkavállalóknak. Nincs más választásunk, mint hogy ideiglenes védintézkedéseket vezessünk be. Ezek az intézkedések mindazonáltal biztosítják, hogy az EU piaca nyitva maradjon, és fenntartsa a hagyományos kereskedelmi folyamatokat."- nyilatkozta Cecilia Malmstrom kereskedelmi biztos.

 

A nyilatkozat szerint az Európai Bizottság megkapta az EU-tagállamok elsöprő támogatását. Az intézkedések nyomán idén március 26-án indult a vizsgálat, amely 28 termékkategóriát tartalmazott.

 

Az elmúlt néhány évben 23 acéltermék kategória behozatala növekedett. A 25% -os vámtételt egy úgynevezett parciális egyensúlyi gazdasági modell alkalmazásával számították ki, amely a vizsgálatot végző hatóságok, köztük az Európai Bizottság által alkalmazott kereskedelempolitikai elemzés szabványos eszköze.

Az Európai Acélgyártók Szövetsége (EUROFER) üdvözli a Bizottsági határozatot.

„Az intézkedés biztosítja az unió belső piacának folyamatos stabilitását, és hozzájárul, hogy az EU acélgyártói ne szenvedjenek el nagy károkat amerikai acélpiaci védővámok miatt."- nyilatkozta Axel Eggert úr az EUROFER vezérigazgatója.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés jelentős sikernek értékeli az Európai Bizottság határozatát, melynek kedvező hatása lehet a magyarországi acélgyártók számára is.