Keresés

2018. november 14.

Gazdasági és acélpiaci kitekintés 2018-2019

Bevezetés

Az Unió acélpiaca egy relatívan gyors növekedési pályán mozgott a második negyedévben, amit az egészséges gazdasági alapok és az acélfelhasználó ágazatok jó működési teljesítménye támogattak.

Mindazonáltal az import továbbra is nagyobb ütemben nőtt, mint az uniós acélművek közösségi piacra irányuló szállítása.

A következő negyedévben az acél iránti kereslet növekedés kiegyenlítődése várható az Unióban és a világ többi részén, miközben a globális acéliparban továbbra is fennálló kapacitástöbblet, valamint a világszerte terjedő acélipari kereskedelmi intézkedések aggodalomra adhatnak okot.

 

Uniós acélpiaci körkép

A közösségi látszólagos acélfelhasználás 4,4%-os növekedést mutatott 2018 második negyedévében az előző évhez viszonyítva. Két tényező eredményezte ezt a növekedést ebben az időszakban: a valós acélfogyasztás egészséges szintje, valamint a készletfelhalmozás a disztribúciós láncban.

2018 második negyedévében az uniós acélművek közösségi piacra irányuló szállítása 3,7%-al nőtt az előző évhez képest. A harmadik országokból érkező import 9,8%-al nőtt 2017 azonos időszakához viszonyítva, és közel 5%-al haladta meg a 2018 első negyedévében regisztrált, egyébként is rendkívül magas volumenű importot. A látszólagos fogyasztás aránya az első negyedéves 23,2%-ról 25%-ra ugrott a második negyedévben.

A behozatal második negyedévben is folytatódó számottevő növekedése megerősíteni látszik a korábbi aggodalmakat, miszerint a harmadik országok exportőrei extra mennyiséggel árasztják el az Unió piacát a védintézkedésektől tartva, illetve hogy a vevők hajlandóak bizonyos spekulatív kockázatokat vállalni.

Az uniós piaci tényezők várhatóan továbbra is a látszólagos acélffelhasználás folytatódó, de méréskelt növekedését támogatják. Az USA-val fennálló kereskedelmi súrlódások és a mérséklődő kereslet azonban a külső kockázati tényezők további erősödését jelzik, ami ugyanakkor növelheti a bizonytalanságot és romló kilátásokat jelentethet az Unió acélfelhasználói számára.

Ezen túlmenően a Trump kormányzat által fontolgatott további kereskedelmi korlátozások - mint az Unió USA-ba irányuló gépjárműipari exportjára kivetendő vám – a kereskedelmi vita elharapódzásához vezethetnek, valamint káros hatással lehetnek az acélkeresletre.

Mindazonáltal az Unió látszólagos acélfelhasználása az előrejelzések szerint 2,2%-al fog nőni 2018-ban, és további 1,1%-al 2019-ben.

 

Acélfelhasználó ágazatok az Unióban

2018 második negyedévében az üzleti környezet az első negyedévihez hasonlóan alakult. Az Unió minden acélfelhasználó ágazata - az acélcső gyártást kivéve - mérsékelt termelési növekedést regisztrált.

A 2018-as és 2019-es kilátások meglehetősen kedvezőnek mondhatóak az acélfelhasználó ágazatok szempontjából. A gazdasági lendület enyhe mérséklődésétől eltekintve a keretfeltételek várhatóan elősegítik az acélfelhasználó szektorok további, bár némileg lassabb növekedésű termelékenységét. Ebben az időszakban az export helyett inkább a közösségi kereslet lesz a növekedés fő motorja.

A globális gazdasági összefüggések a növekvő protekcionizmus és a kereskedelmi feszültségek fokozódásának kockázata miatt még bizonytalanabbá váltak. Ez negatívan hathat az üzleti bizalomra és a befektetésekre.

Az Unió acélfelhasználó ágazatainak kibocsátása az előrejelzések szerint 3,5%-al nő 2018-ban, majd 1,8%-al 2019-ben.

 

Uniós gazdasági környezet

2018. második negyedévére a GDP adatok az Unió gazdaságának lassabb de folyamatos növekedését mutatták. Miközben a beruházáserősen növekedett első negyedéves gyenge teljesítményéhez képest, a nettó kereskedelem negatív irányba húzta az export élénkülése ellenére.

Ez arra enged következtetni, a nemzetközi kereskedelemben jelentkező visszaesés és az erősebb euró késleltetett hatásaként a negatív exportkockázat kezd érezhető válni.

Noha a bizalmi indexek továbbra mérsékelten gyengültek 2018 harmadik negyedévében, a gazdasági hangulat magasabb szinten maradt – jóval a hosszú távú átlag felett, összhangban az Unióban folyamatban lévő széles körű, de mérsékeltebb gazdasági növekedéssel.

 

2018-ban és 2019-ben az Unió GDP-jének kisebb arányú növekedése várható, amit a közösségi kereslet alátámaszt, ugyanakkor a nettó export növekedése mérséklődik. A legnagyobb kockázatot a növekvő protekcionizmus és a kereskedelmi feszültségek fokozódása jelentik, valamint számos feltörekvő gazdaság valuta és tőzsdei volatilitása.  

Az EUROFER a Unió GDP-jének 2%-os növekedését prognosztizálja 2018-ra, és 1,8%-ös növekedését 2019-re.

 

forrás: EUROFER