Keresés

2017. december 21.

Globális UHSS acélpiaci előrejelzés 2022-re a Research and Markets Ltd-től

(forrás: www.autosteel.org)

 

„Az ultranagyszilárdságú acélok (UHSS - Ultra-High Strength Steel) globális piaca 2017-ben becslésesek szerint eléri a 7.96 milliárd USD-t, míg 2022-re várhatóan 11.35 milliárd USD körül alakul a következő öt évben átlagosan 7.35%-os összetett éves növekedési ráta (CAGR) mellett, mely a különböző típusú acélipari termékek közül várhatóan a legjelentősebb lesz.” - áll a dublini székhelyű Research and Markets Ltd. novemberben közzétett elemzésének bevezetőjében.

Egyes források már a 700 Mpa-nál magasabb szakítószilárdságú HSLA acélokat is az UHSS minőségek közé sorolják, de a legjelentősebb típusok jellemzően a többes fázisú (duál-és komplex fázisú), TRIP, TWIP, valamint martenzites vagy press hardening acélok.

 


(forrás: www.researchgate.net)

 

A kb. 2.8%-os, a teljes globális acélpiac tekintetében 2015 és 2020 között a World Steel Association (worldsteel) által prognosztizált CAGR-t jelentősen meghaladó bővülés hátterében a gépjármű-, repülőgép- valamint a védelmi ipar UHSS minőségek iránti folyamatosan növekvő igénye, valamint a feltörekvő országok iparosítási ambíciói állnak. A teljes globális acélpiaci forgalom 2015-ben meghaladta a 750 milliárd USD-t.

Az előrejelzett időszak alatt a végfelhasználói iparágak közül várhatóan a gépjárműipar fogja leginkább húzni az UHSS piac bővülését, ezen belül is a szerkezeti és biztonság-kritikus komponensek körében fog növekedni az UHSS minőségek aránya. A gépjárműgyártók mindazonáltal azért preferálják az UHSS acélminőségeket olyan egyéb szerkezeti anyagokkal szemben, mint pl. az alumínium ötvözetek vagy a kompozitok, mert költséghatékonyan egyesítik a kiváló hegeszthetőséget, a magas szilárdságot, a jó szívósságot és az anyagfáradással szembeni jelentős ellenállást.

Az UHSS piac bővülése az ázsiai-csendes-óceáni régióban lesz a legjelentősebb az elemzés által előrejelzett időszakban. Fenti állítást alátámasztja egyrészt, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térség az ultranagyszilárdságú acélok legnagyobb felvevőpiaca, másrészt a térség acélipari vállalatai folyamatosan növekvő mennyiségű erőforrást invesztálnak az UHSS minőségek fejlesztésébe. Továbbá a régió kiemelkedő acélgyártói olyan fejlesztési stratégiát követnek, mely az UHSS minőségek iránti növekvő igény kielégítését célozzák.

Az UHSS minőségek iránti igény növekedését remekül illusztrálja például az I. (2002) és II. (2014) generációs XC90-es Volvo kocsiszekrényének biztonsági cellájához felhasznált ultranagyszilárdságú acélok aránya közötti különbség. Az alábbi ábrán az UHSS minőségeket a piros szín jelzi.

(forrás: www.autosteel.org)

 

Ezzel együtt az ultra nagyszilárdságú minőségek viszonylag magas előállítási költsége egyelőre bizonyos mértékben féken tartja ezen piaci szegmens a bevezetőben említettnél is dinamikusabb növekedését.

 

P.A.