Keresés

2019. december 23.

Kiemelkedő lehetőség Európa vezető szerepének megőrzésére a klímavédelem terén

 

2019. december 11. Brüsszel – Az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette az Uniónak szánt Európai Zöld Megállapodást (European Green Deal). Az Európai Acélipari Szövetség (EUROFER) örömmel fogadja a dokumentumot övező törekvéseket, illetve tudomásul veszi, hogy abba már belefoglalták a szén-dioxid-mentes acélgyártás támogatására, valamint a ’szén-dioxid határ kiigazításra’ vonatkozó pontokat is.

„Üdvözöljük az Európai Zöld Megállapodásban megfogalmazott célokat. A számos ágazati és specifikus tervből kitűnik, hogy a politikai döntéshozók komolyan veszik a szén-dioxid-semleges jövő megteremtésének szükségességét az iparral karöltve – és nem anélkül.”, nyilatkozta Axel Eggert, az EUROFER igazgatója.

„Jelenleg rendkívüli fontossággal bír egy olyan keretszabályozás kidolgozása, amely képes piacot teremteni a szén-dioxid-semleges termékek számára. Ezeknek ugyanis jelentősen magasabb az előállítási költsége, mivel többek között a jóval költségesebb hidrogént alkalmazzák az acélgyártási folyamat során a koksz helyett”, jegyezte meg Mr. Eggert. „A politikai döntéshozóknak – velünk közösen - ki kell dolgozniuk, hogyan veheti fel a versenyt a „zöld” acél a szén-dioxid-intenzív, olcsó import acéllal szemben, amelynek sokkal nagyobb a CO2 lábnyoma, mint az Európai Unióban gyártott acélnak”.

„Az Unió arra törekszik, hogy 2050-re Európa váljon az első szén-dioxid-semleges kontinenssé, ami nagyratörő ambíció. Az acélipar már most is olyan szén-dioxid-szegény vagy teljesen szén-dioxid-semleges eljárásokon dolgozik, amelyek egy optimális keretszabályozás mellett csaknem 95%-kal csökkenthetik az acélipar CO2 kibocsátását 2050-re” - tette hozzá Mr. Eggert. „Ezért elengedhetetlen egy, a tiszta acélra vonatkozó partneri megállapodás, illetve minden egyéb olyan eszköz, amely biztosítja, hogy az acélipar az alacsony széndioxid-kibocsátás ellenére is versenyképes ágazat maradjon”.

Az európai acélipar közvetlenül 330.000 munkavállalót foglalkoztat, további 2,4 millió dolgozó megélhetése pedig erősen függ a szektortól. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélgyártásra való átálláshoz az EU-nak kb. 5.5 millió tonna zöld hidrogénre lesz szüksége évente, melynek előállítása kb. 400 TWh villamos energiát igényel. Az uniós döntéshozóknak gondoskodniuk kell róla, hogy biztosítva legyen a „zöld” acél piaca, ugyanis 35-100%-kal költségesebb előállítani, mint a jelenleg használatos, magasan optimalizált eljárásokkal.

„Az Európai Acélipari Szövetség összességében támogatja a kitűzött célokat, ugyanakkor emlékeztetjük a döntéshozókat, hogy mindez nagyszabású beruházásokat és szabályozást tesz szükségessé” - jelentette ki Mr. Eggert. „Amennyiben Európa az ipar feláldozásával kíván szén-dioxid-mentessé válni, úgy a CO2 kibocsátással járó tevékenységeinket át kell helyeznünk más régiókba. Ez sokkal inkább jelentene vereséget a klímaváltozás elleni harcban, mintsem győzelmet”.

Az EUROFER egy működőképes szén-dioxid határ kiigazítást javasolt, amit a Zöld Megállapodás már tartalmaz. Ennek ösztönzőleg kell hatnia a külföldi gyártókra, hogy ők is csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat. Jelenleg a harmadik országbeli gyártóknak kevés érdeke fűződik ahhoz, hogy ők is a károsanyag-kibocsátás csökkentésnek arra az útjára lépjenek, amelyet az Európai Unió a saját gyártói számára kijelölt.

„A határ kiigazításnak mielőbb meg kell történnie, akár az olyan, már meglévő intézkedések mintegy kiegészítéseként, mint például a szabad allokáció. Ennek az oka az, hogy az uniós acélgyártók már így is versenyhátrányban vannak a harmadik országbeli gyártókkal szemben, még a szabad allokáció ellenére is” - jelezte Mr. Eggert. „Mindenképpen egy olyan keretszabályozást kell létrehozni, ami az értékláncon belüli szén-dioxid lábnyomra épül. A szén-dioxid határ kiigazítás egyfajta átmeneti intézkedésként támogatná az EU-s gyártókat a CO2 kibocsátás csökkentésére tett törekvéseikben, miközben ugyanerre ösztönözné a kereskedelmi partnereiket is”.

„Az Unió acélipara szigorúan követni fogja a megállapodásban foglaltakat, valamint készen áll rá, hogy a döntéshozókkal szorosan együttműködve, ajánlásokkal és megoldási javaslatokkal segítse, hogy a Zöld Megállapodás az európai gazdaság és társadalom minden területén működjön.” - foglalta össze Mr. Eggert. „Amennyiben a Zöld Megállapodás eredményeként kialakulnak a megfelelő feltételek, úgy az Európai Unió acélipara lehet a klímavédelem egyik zászlóshajója – miközben legkorábban 2025-re megjelennek az első alacsony szén-dioxid-kibocsátású, ipari léptékű technológiák is a térségben.

 

forrás: http://www.eurofer.org

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en