Keresés

2017. december 27.

Kína az exportvám eltörlésére készül

(fotó: www.afr.com)

 

A kínai Pénzügyminisztérium Vámügyi Osztálya december 15-én bejelentette, hogy 2018. január 1-től eltörlik a drót-és rúdacél termékek kivitelét jelenleg sújtó 10-15%-os exportvámot. Fentieken túl a Reuters értesülései szerint bizonyos saválló félkésztermékek exportvámjának csökkentésére is számítani kell a közeljövőben. Kínai kormánytisztségviselők gyakran hozzák fel az acélipari termékekre kivetett exportvámok meglétének tényét annak cáfolataként, hogy a kabinet ösztönözné az acélexportot a szektor jelentős túlkapacitása miatt. A Kallanish Commodities megjegyzi, hogy a kiadott közlemény arra nem tér ki, hogy a befizetett exportvám után jelenleg is 5-13% visszatérítés jár a gyártóknak a legtöbb acéltermék esetén.

A South China Morning Post szerint a kínai bejelentés időzítése nem véletlen. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) december 10. és 13. között Buenos Airesben megrendezett 11. Miniszteri Konferenciáján (MC11) az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán közös nyilatkozatot írt alá, mellyel az ázsiai országot túlkapacitásai hatékonyabb leépítésére és iparának átstrukturálására kívánják sarkalni.

A tervezett intézkedés egyébként nem példa nélküli, hiszen 2016-ban a karbonacél buga exportvámot mérsékelték 20%-ról 15-%-ra, míg idén a saválló és ötvözött bugák tarifáját csökkentették 15%-ról 10%-ra. Azonban a rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy ezekkel a beavatkozásokkal sem sikerült megállítania a kínai kormánynak az acélexport rohamos csökkenését. Idén január és november között a teljes kínai acélexport 69.83 millió tonna volt, ami az előző év azonos periódusához képest több mint 30%-os visszaesést jelent, melynek hátterében többek között az USA és az EU által a közelmúltban meghozott antidömping intézkedések állnak. Az Egyesült Államok néhány hónapja a Vietnámból származó acéltermékekre is 265%-os dömpingvámot állapított meg, miután azok döntő többségének Kínai eredetét egyértelműen azonosították.

Kétségtelen, hogy a tervezett intézkedés végrehajtásával Kína a jelenleg sem elhanyagolható szintű kereskedelmi feszültség eszkalálódását kockáztatja.

P.A.