Keresés

2019. május 03.

Kína több acélt gyárt, mint valaha

 

Kína acélipara újabb rekordot ért el az első negyedévben, amit a kormányzati ösztönöző intézkedésekkel megtámogatott infrastruktúrafejlesztés eredményezett.

A világon gyártott acél felét előállító ország január és március között 231 millió tonnát termelt, ami az egy évvel korábbihoz képest közel 10%-os növekedést, valamint az eddigi legerősebb negyedévet jelenti. A statisztikai hivatal márciusi adatai alapján 10%-os bővüléssel 80.3 millió tonnára emelkedett a termelés.

A kibocsátás az árakkal együtt erősödik, mivel a kínai gazdaság tartja magát, miközben a növekedést támogató politikák segítenek megakadályozni az alapanyag keresletre 2018 közepe óta teherként nehezedő lassulást. A betonacél spot ára november óta a legmagasabb szintet érte el, ami növeli a termelői árrést és nagyobb kibocsátást eredményez.

Az előrejelzések alapján Kína nyersacélgyártó kapacitásában 2019-ben további növekedés várható, ami így megközelítheti az 1 milliárd tonnát. Tomas Gutierrez, a Kallanish Commodities elemzője szerint ez egy rendkívül erős termelési adat. „A várakozások szerint a helyi önkormányzatoknak több pénz áll majd rendelkezésükre, amit új projektekre fordíthatnak, ez pedig úgy tűnik, felpörgetheti a keresletet. A bővülés támogatása érdekében egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az állami megrendelésekre.”

A kínai gazdaság 6,4%-al nőtt az első negyedévben, ami felülmúlja a várakozásokat és fokozza a vitát azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e további ösztönző intézkedésekre. A Citigroup véleménye szerint a fémek iránti kereslet-környezet javul, ezzel együtt az új hitel- és gyártási aktivitás mutatókkal előre jelezhető kínai növekedési hangulatban fordulat következhet be.

A Kallanish megjegyzi, hogy az acélfelvásárlás előbb tetőzik a megszokottnál, és vélhetően alacsonyabb szintet ér el a tavalyinál. Kína acélfelhasználása az előzetes becslésekkel szemben nagyobb mértékben, 1%-al bővül 2019-ben, majd csökkenni fog a következő évben – állítja a World Steel Association az évente kétszer kiadott kitekintő elemzésében.

 „A megnövekedett vasúti, metró, városi víz- és csatornarendszer beruházások lesznek a hajtóerő” a kissé jobb acélkereslet mögött az idei évben – jegyezte meg Andrew Cosgrove a Bloomberg Hírügynökség senior elemzője. 

 

forrás: www.bloomberg.com