Keresés

2018. június 04.

Már júliusban életbe léphetnek az első acélipari védintézkedések az EU-ban

Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős Uniós biztos

 

Az Európai Unió már júliusban előzetes intézkedéseket hozhat acél- és alumíniumiparának védelmében, annak ellenére, hogy a vonatkozó teljes vizsgálat kilenc hónapot vesz igénybe - mondta Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős Uniós biztos hétfőn a Reuters-nek a svájci Genfben adott interjújában.

 

„Már júliusban megelőző intézkedéseket hozhatunk. Megvan rá a lehetőségünk. Ezt fogjuk most megvitatni. Látni szeretnénk a folyamatban lévő vizsgálat előzetes eredményeit.” – mondta a biztos asszony, hozzátéve, hogy már bizonyítékok álnak rendelkezésre, melyek szerint az Egyesült Államok piacára szánt acélt részben az Európai Unióba irányítja át az USA által bevezetett importvám.

A WTO szabályai szerint az EU ideiglenes, legfeljebb 200 napig terjedő időintervallumra vonatkozó védintézkedéseket hozhat, ha az előzetes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megnövekedett import súlyos károkat okoz vagy azzal a veszéllyel fenyeget, hogy jelentős károkat okozhat az Unió acél- és alumíniumiparának.

A 28 tagú Európai Unió kereskedelempolitikáját felügyelő Európai Bizottság március végén indított vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy az amerikai behozatali tarifák indokolnak e olyan intézkedést az EU részéről, amely képes megakadályozni azt, hogy az ázsiai gyártók az Unió piacát árasszák el acéltermékeikkel.

Az Egyesült Államokban az acél- és alumínium termékekre kivetett 25 valamin 10%-os importvám március 23-tól lépett életbe, melyet múlt péntek óta az Uniós gyártókra is kiterjesztettek.

Az EU meghatározott amerikai termékekre kiszabott saját tarifák bevezetésével viszonozza az USA lépését, melyekre a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerinti védintézkedésként tekint. „Minden amit teszünk WTO kompatibilis, ellentétben másokkal.” - jegyzi meg Malmström.

„A kereskedelmi háborúk sosem voltak jók, és nem könnyű őket megnyerni, szemben azzal ahogy azt Trump elnök úr gondolja. Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy a Trump adminisztráció veszélyes útra tévedt.” – tette hozzá a biztos asszony.

 

Forrás: www.reuters.com