Keresés

2017. október 27.

Mérsékelt, de folyamatos növekedés várható a globális acél keresletben

Mérsékelt, de folyamatos növekedés várható a globális acél keresletben

 

A World Steel Association (Worldsteel) kiadta a 2017-es Short Range Outlook (SRO) című előrejelzését. E szerint a globális acél iránti kereslet 2017-ben elérheti az 1.622 millió tonnát, 2018-ban az 1.648 millió tonnát. Az előrejelzés alapján a globális acélkereslet Kína kivételével eléri a 856,4 millió tonnát, ami 2,6% -os növekedést jelent 2017-ben és 2018-ban a 882,4 millió tonnát, ami 3,0% -os növekedést jelent.

A kilátásokkal kapcsolatban T.V. Narendran úr, a Worldsteel Gazdasági Bizottságának elnöke elmondta: "A globális acélpiacon az idén elért haladás biztató. Láttuk, hogy a ciklikus fellendülés az egész év folyamán egyre kiterjedtebbé vált és megerősödött, ami a vártnál jobb teljesítményt eredményezett mind a fejlett, mind a fejlődő gazdaságokban, bár a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régió és Törökország kivétel volt.

A világgazdaság kockázati tényezői, amelyet a 2017. áprilisi kitekintésünkben említettünk, mint például a növekvő populizmus/protekcionizmus, az amerikai politikai változások, az EU választási bizonytalanságai és Kína lassulása - bár fennmaradtak - bizonyos mértékig csökkentek. Ez arra enged következtetni, hogy a 2008-as gazdasági válság óta a kockázati tényezők legjobb egyensúlyát látjuk. A koreai félsziget geopolitikai feszültségének fokozódása, a kínai adósságprobléma és az egyre növekvő protekcionizmus sok helyen továbbra is kockázati tényezők maradnak.

2018-ban a globális növekedés mérséklődését várjuk, főként Kína lassabb növekedése miatt, míg a világ többi részén az acél iránti kereslet növekedése továbbra is fennmarad.Vagyis a világ acél iránti kereslete helyreáll, amelyet inkább a konjunkturális tényezők hajtanak, nem pedig a strukturális változások. Az erős növekedési motor hiánya Kína helyettesítésére, valamint a technológiai és környezeti tényezők miatt az acél felhasználás intenzitásának hosszú távú csökkenése továbbra is befolyásolni fogja az acél iránti keresletet a jövőben."

 

A globális gazdasági fellendülés jó hatással van az acél kereslet növekedésére rövidtávon

 

Mind a fejlett, mind a fejlődő országok ebben az évben erősebb gazdasági aktivitást mutatnak. A bizalom és a befektetési hajlandóság a világ nagy részén javul, annak ellenére, hogy a pénzpiaci változékonyság és a tőzsdei túlértékelés egyre növekvő aggodalomra ad okot.

Szintén pozitív megjegyzés, hogy a globális kereskedelem egyre növekszik a növekvő protekcionizmus iránti aggodalmak és a meglévő szabadkereskedelmi megállapodások átrendeződése ellenére.

 

A fejlett országok jó pozícióban a fellendüléshez

 

Az amerikai gazdaság továbbra is erős alapokon áll, amelyet a jelentős fogyasztói kiadások és az üzleti bizalom erősödése támogat. Az EU-n belüli feszültségek, különösen a migrációs politikákkal kapcsolatos aggodalmak visszaszorulóban vannak és az EU gazdasága egyre bővül. Japán acél iránti keresletét mi sem mutatja jobban, mint az a kormányzati ösztönző csomag, mely javítja az exportot és támogatja a 2020-as olimpiai játékok előkészületeit. Dél-Korea acélkereslete a magas fogyasztói adósságoktól, a gyengülő építőipartól és a súlyos gondokkal küzdő hajógyártási szektortól függ, míg az észak-koreai nukleáris fegyverek fenyegetése körüli fokozott feszültség komoly és rendkívül kiszámíthatatlan kockázatot jelent.

Ezekkel az általánosan kedvezőnek mondható fejleményekkel a fejlett országok acél iránti kereslete várhatóan 2017-ben 2,3% -kal, 2018-ban pedig 0,9% -kal nő.

 

Kína

 

A fokozatosan lassuló kínai gazdaságot egyre inkább támogatja a fogyasztás, miközben a beruházások lassulnak. Ugyanakkor a kormányzati ösztönzők - különösen az építési program mérsékelt növekedése - hozzájárultak a GDP növekedéséhez 2017-ben.

A kínai acél kereslet várhatóan 2017-ben 3,0% -kal fog növekedni, ami a korábbi előrejelzés pozitív irányú felülvizsgálata. Az indukciós kemencék bezárásának statisztikai hatása 2017-ben 12,4%-ra emeli a nominális acélfelhasználást. Ugyanis Kína 2017-ben bezárta elavult indukciós kemencéinek nagy részét, ami nem szerepelt a hivatalos statisztikákban. A piac ez irányú keresletét most a főbb acélgyártók elégítik ki, és ezt a 2017. évi hivatalos statisztikákban rögzítik. Következésképpen az acél iránti kereslet nominális növekedési üteme Kínában 12,4% -ra, vagyis 765,7 Mt-ra nőtt.

A kínai acélkereslet kilátásai 2018-ban továbbra is visszafogottak, és 2017-re nem mutatnak további növekedést, mivel a kormány folytatja erőfeszítéseit a gazdasági egyensúly helyreállítására és a környezetvédelemre.

 

A fejlődő országok hasznot húznak a globális fellendülésből és a gazdasági reformokból, de eltérő mértékben

 

A fejlődő országok profitálnak a globális gazdaság erősödéséből. Számos fejlődő országban, mint például Egyiptomban, Brazíliában, Argentínában, Mexikóban és Indiában a reformok várhatóan fokozzák növekedési potenciáljukat idővel.

India gazdasági növekedése 2017-ben lelassult, de a kormányzati reformok felgyorsítása várhatóan jobb befektetési környezetet eredményeznek majd, amely az elkövetkező évek növekedéséhez vezet. A beruházási aktivitást még mindig kormányzati kezdeményezések vezérlik, és a magánszektor beruházásai továbbra is visszafogottak a tőkeáttételes vállalati befektetések miatt.

Az ASEAN (Dél-ázsiai nemzetek szövetsége) országai továbbra is magas növekedési potenciállal rendelkeznek, különösen Vietnam és a Fülöp-szigetek, míg az érettebb gazdaságok, mint Thaiföld és Malajzia lassabb növekedést mutatnak.

A FÁK-ban az acél iránti kereslet várhatóan 2017-ben és 2018-ban erősödik, és Oroszország valószínűleg fenntartja lassú mértékű fellendülését.

A törökök acél iránti kereslete várhatóan 2018-ban folytatja növekedési ütemét.

A MENA régió kilátásait az alacsony olajárak, a geopolitikai viszályok és a magas infláció jellemezte. A térség a főbb konfliktusok lezárása után hasznot húzhat az újjáépítési erőfeszítésekből. A GCC (Öböl Menti Együttműködési Tanács) országok továbbra is küzdenek az alacsony olajárak hatásaival.

A dél-amerikai országok eddig kevésbé éltek a globális gazdaság fellendülés okozta lehetőségekkel. Brazíliában a folyamatosan visszaeső építőipari tevékenység kereslete 2017-ben helyreállt, és 2018-ban erőteljesebb fellendülés várható.

A fejlődő országokban az acél iránti kereslet - Kína kivételével - várhatóan 2017-ben 2,8% -kal, 2018-ban pedig 4,9% -kal nő.

 

Az építőipar és a gépipar számára valószínűleg előnyös, míg az autóipar számára mérsékelten előnyös lehet a befektetési környezet javulása

 

Az építőipar a fejlett országokban, - melyek lassan térnek magukhoz a 2008-as gazdasági válság után -, pozitív jeleket mutat mind a lakossági, mind a kereskedelmi szektorban a növekvő jövedelmek és a befektetési környezet javulása miatt. Az infrastrukturális beruházások, amelyek a fejlődő országokban az acél iránti keresletet meghatározzák, valószínűleg további támogatást kapnak a fejlett világ infrastruktúra-megújítási kezdeményezéseiből.

A globális gépjárműipar 2017-ben erőteljes teljesítményről számol be, különösen Törökországban és Mexikóban. Azonban az USA-ban és Kínában az autóipari fejlődés mérséklődhet, és ez a tendencia 2018-ban valószínűleg kiterjed más országokra is.