Keresés

2017. október 17.

Rögzített vám 5 ország esetbében

Az Európai Bizottság az acélipari dömping ellenes ügyben öt országot* sújt rögzített vámmal. Az öt országból származó melegen hengerelt lapos acél termékek behozatalára vonatkozó AD635 számú rendeletet 2017. október 6-án tették közzé az EU hivatalos lapjában. Az ügy egészen rendhagyó, mivel az öt vizsgált országból négy esetében a behozatalra rögzített vámokat állapít meg, ugyanakkor nyitva hagyja az ajtót a minimális import árak alkalmazására is.

„Az Európai Bizottság döntése ebben az ügyben rendkívül szokatlan volt. A benyújtott információk megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy az alacsony áron történő behozatal megvalósult, ami kárt okozott az uniós gazdasági ágazatnak. Az „ad valorem” vámok kivetése - százalékos arány az importáron - az uniós dömping ellenes törvény alapján lenne a logikus intézkedés "- mondta Axel Eggert, az Európai Acélszövetség (EUROFER) vezérigazgatója. "Ami most van az jelentősen csökkenti a dömping elleni védelmet.”

A Bizottság - az általános gyakorlattal ellentétben - idén áprilisban visszautasította az ideiglenes intézkedések bevezetését, és eredetileg egységes minimális import ár bevezetését javasolta, amely a végleges intézkedésekhez képest jóval alacsonyabb a jelenlegi piaci rátáknál"- jelentette ki Eggert úr.

Szeptemberben a tagállamok nagymértékben elutasították a minimális import ár alkalmazásának tervét, ez volt az első, hogy a Bizottság olyan dömpingellenes intézkedést indított el, amelyet határozottan visszautasítottak. Csak miután a tagállamok elutasították a minimális import árak alkalmazását, határoztak a rögzített vámok alkalmazásáról. A rögzített vámok tonnánként 17,6 és 96,5 euro között mozognak.

"Ezek a rögzített értékek jóval alacsonyabbak, mint amit a szokásos és hatékonyabb „ad valorem” számítás adna eredményül" - tette hozzá Eggert úr. "Megmagyarázhatatlan, hogy Szerbiát minden intézkedésből kizárták, annak ellenére, hogy egy nagy, állami tulajdonú, kínai acélgyártónak ad otthont."

"A rögzített vámok jobbak, mint, hogy egyetlen minimális import árat kapnánk egy olyan termékhez, amely több ezer különböző minőségi osztályba esik. Ez az egész epizód ugyanakkor gyengíti a dömpingellenes eljárást, még akkor is, amikor az EU sikeresen modernizálni kívánja a kereskedelmi védelmi eszközeit, és több intézkedést hoz, a kevesebb, de hatékonyabb intézkedések helyett- fejezte be Eggert úr.

 

* Brazília, Irán, Oroszország, Szerbia, Ukrajna

 

Forrás:

http://www.eurofer.org