Keresés

2018. október 02.

Új felfedezés segíthet bányászatra alkalmas vasérctelepek feltárásában

fotó: http://naturalsciencenews.com

 

Egy geológusokból álló kutatócsoport megfigyelései szerint néhány magma típus bizonyos körülmények között két különálló folyadékfázisra válik szét, melyek közül az egyik vasban rendkívül gazdag. Felfedezésük segíthet új, gazdaságosan kitermelhető vasérctelepek feltárásában.

A legtöbb művelésre alkalmas vasérctelep üledékes keletkezésű dúsulás. Más telepek jellemzően vulkanikus eredetűek, olyan vulkanikus komplexek, mint az El Laco Chilében vagy a Kiruna Svédországban. Az ilyen vasérctelepeket Kiruna-típusú dúsulásoknak nevezzük, melyek jelenleg a globális acélgyártás kb. 10%-ának alapanyagigényét fedezik. Kialakulásuk körülményei eddig azonban ismeretlenek voltak.

Egy nemzetközi kutatócsoport bizonyítékot talált rá, hogy a Kiruna-típusú vasérctelepek a folyékony magma két különálló fázissá történő szétválása következtében alakulnak ki. A kutatásban a belga KU Leuven és a Liége-i Egyetem, valamint a hannoveri Leibniz Egyetem szakemberei vettek részt.

„A korábbi tanulmányok mindig a vulkanikus eredetű kőzetek összetételére és szerkezetére fókuszáltak. Mi voltunk az elsők, akik laboratóriumi körülmények között reprodukáltak az El Laco-nál előfordulóhoz hasonló magmát.” – hangsúlyozta Olivier Namur a belga KU Leuven munkatársa.

„Egy a Kiruna-típusú telepeken megtalálható vasban gazdag kőzet keveréket készítettünk elő. A keverék összetétele jól reprezentálta a magmakamrákban fellelhető olvadék kémiai összetételét. A gondosan előkészített keveréket kemencében hevítettük 1000-1040°C-ig, majd az olvadékot kb. 1000 atmoszféra nyomás alá helyeztük. Ilyen a magmakamrák mélyén uralkodó körülményekhez hasonló viszonyok között azt figyeltük meg, hogy a magma két jól elkülöníthető, homogén keveréket nem alkotó fázissá különül el.”

A vizsgálatok szerint az egyik fázis magas szilícium tartalmú, míg a másik vasban (~40%) és foszforban gazdag. A vasban gazdag fázis a lehűlése után a Kiruna-típusú dúsulásokhoz hasonló struktúrát mutatott.

Ez lehet az első bizonyíték arra, hogy a vulkanikus eredetű vasérctelepek létrejöttében kulcsszerepet játszik a magma homogén keveréket nem alkotó fázisokra történő szétválása.

„Ha az eredményeink helyesek, a felfedezés segíthet új vasérctelepek feltárásában, ami a növekvő globális acéligény kielégítéséhez elengedhetetlen, ugyanis a rendelkezésre álló acélhulladék újrahasznosítása önmagában nem elég.” – összegezte a felfedezés gyakorlati jelentőségét Dr. Namur.

 

forrás: Iron & Steel Today