Keresés

2019. március 04.

Világrekord: ultra vékony, 0.6 mm-es melegen hengerelt acélszalagot gyártottak

 

2018 októberében a kínai acélgyártó Rizhao Steel Group Co. Ltd (Rizhao) üzemébe telepített Arvedi ESP soron (vékony bramma öntő - végtelenített szalaghengermű) a világon először 0.6 mm vastag melegen hengerelt szalagot gyártottak. Ilyen vékony melegen hengerelt acélszalagot korábban sehol a világon nem sikerült még előállítani. Ezzel a vékony szalaggal a szokásos hidegen hengerelt vastagságtartomány 80%-át képesek lefedi melegen hengerelt termékekkel. A hengersor áprilisi üzembe helyezését követően mindössze hat hónapon belül érték el ezt a kimagasló eredményt.

A koncepció 10 éves fejlesztését követően a rekordot egy olyan teszt közben sikerült elérni, amely során nyolc tekercset gyártottak 0.8 mm-nél kisebb vastagságban. A garnitúra során folyamatosan csökkentették a szalagvastagságot 0.75, 0.7 majd végül 0.6 mm-re. Az ESP üzemek jellemzően 0.8 mm-es szalagvastagság gyártására képesek. Míg a 0.8 mm-es szalagvastagsággal a hidegen hengerelt vastagságtartomány mintegy 50%-át fedik le, addig a 0.6 mm-es melegen hengerelt szalagvastagsággal a hidegen hengerelt vastagságok több mint 80%-a kiváltható. A hagyományos meleghengerművek 1.2-1.8 mm-es minimális szalagvastagság előállítására képesek.

A rekordot az ESP eljárás olyan tulajdonságai tették lehetővé, mint az állandó sebesség és hőmérsékleti viszonyok és a rendkívül magas folyamatstabilitás.

Az Arvedi ESP rendszer közvetlenül a folyékony acélból állítja elő a melegen hengerelt szalagot folytonos, megszakítás nélküli termelési folyamat során egy integrált öntő-hengersoron. Az ilyen típusú hengerműveknél az energiafogyasztás és a kapcsolódó költségek mértéke 45%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos üzemek esetén. Ennek megfelelően a CO2 kibocsátásuk is jelentősen alacsonyabb, továbbá az ilyen típusú üzemek mérete is sokkal kompaktabb.

A Rizhao Steel Co. Ltd (Rizhao Steel) a Rizhao Steel Holding Group egyik tagvállalata, a Rizhao kikötőtől 30 kilométerre fekvő központtal, Shandong tartomány déli részén. A vállalat éves termelési kapacitása 15 millió tonna nyersacél. Termékpalettájukon megtalálhatók a melegen hengerelt tekercsek, huzalok, acélrudak, I-szelvények, amelyeket elsősorban belföldön értékesítenek.

 

Forrás: Primetals Technologies