Keresés

2018. február 12.

Beszámoló a XVI. Képlékenyalakító Konferenciáról

 

A képlékenyalakítás technológiája az időszámításunk előtti évezredekben, mint kézműipar alakult ki. Tudománnyá fejlődését a mechanika képlékenységtan fejezetének kidolgozása, valamint a metallográfia és anyagszerkezettan dinamikus fejlődése tette lehetővé. A képlékenyalakítás fejlődésében nem kevésbé jelentősek azok az eredmények, amelyeket a fémek reális szerkezetének kutatásában, a fémfizika terén az utóbbi évtizedekben értek el. A képlékenységtan elmélete és mérnöki alkalmazása terén a magyar tudósok is kiemelkedő munkát végeznek a XX. század első felétől. Elég, ha csak olyan elődökre gondolunk, mint Rejtő S., Kármán T., Reuss E., Orován E. vagy Geleji S.

 

A képlékenyalakítás tudományterületének egyik legfontosabb hazai seregszemléjét a Képlékenyalakító Konferenciát a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézete, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének szervezésében 2018. február 7. és 9. között rendezték meg Miskolcon a Népkerti Vígadóban. A háromévente megrendezésre kerülő konferencia immáron XVI. alkalommal biztosított fórumot a képlékenyalakítással foglalkozó hazai vállalatok, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények szakembereinek.

 

Az esemény lehetőséget teremtett a speciális tudományág iránt érdeklődő több, mint 100 regisztrált résztvevő számára a hideg-és meleg alakító eljárások (hengerlés, kovácsolás, drót-és rúdhúzás, folyatás és extrudálás, lemezalakítás) technológiai fejlesztésének, az alakítási folyamatok tervezésének, fizikai és matematikai szimulációjának terén elért legújabb eredmények megismerésére. A konferencia további témakörei az alakíthatósági és anyagszerkezeti vizsgálatok, különleges anyaggyártó eljárások és anyagok, alakító szerszámok tervezése és gyártása, valamint egyéb kapcsolódó interdiszciplináris területek köré csoportosultak.

 

A konferencia egyik kiemelt támogatója a Magyar Vas-és Acélipari Egyesülés volt. Tagvállalataink közül az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-t, valamint az ISD Dunaferr Zrt-t is a nagymúltú rendezvény büszke támogatói között üdvözölhettük.

 

A konferenciát Dr. Czap László a Miskolci Egyetem rektorhelyettese nyitotta meg. A plenáris előadások alatt olyan aktuális témákba kaptunk betekintést, mint például az ipari kutatás-fejlesztési projektek kihívásai, a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karán folyó duális képzés eddigi tapasztalatai vagy, mint a korszerű anyagok gyártástechnológiájának fejlesztése az anyagtudomány legújabb eredményei alapján. A szekció előadások sorából a tagvállalatainkat érintő témák közül érdemes kiemelni az Óbudai Egyetem és az ISD Dunaferr Zrt. közös kutatási programjának eddigi eredményeiről szóló prezentációt, melyben a lágyacélszalagok lecsévélésénél keletkező törésvonalak kialakulásának mechanikai és fémtani hátterét Dr. Mucsi András mutatta be az érdeklődőknek.

 

A rendezvény helyszínéül szolgáló 1903-ban épült, majd 1927-ben Hajós Alfréd építész, úszó, olimpiai bajnok tervei alapján átalakított, a közelmúltban pedig Dr. Barkóczi Istvánnak (a FUX kábelgyár és a City Hotel Miskolc tulajdonosának) köszönhetően teljes felújításon átesett patinás épület a miskolci Népkerti Vigadó ideális környezetet biztosított a nagy hagyományokkal rendelkező fórum számára.

 

 

P.A.