Keresés

2024. február 07.

2040-es cél: Sürgősen meg kell teremteni az EU acéliparának karbonsemlegességét elősegítő beruházások feltételeit

A Bizottság kedden részletes hatástanulmányt tett közzé azokról a lehetséges forgatókönyvekről, amelyek mentén az Európai Unió 2050-ig éghajlat semlegessé tehető. Ezek alapján a Bizottság az üvegházhatású gázkibocsátás nettó 90%-os csökkentését javasolja 2040-re az 1990-es szinthez képest - közölte Kadri Simson energiaügyi biztos Strasbourgban kedden. A Bizottság az európai választások után jogalkotási javaslatot készít, amelyet az EU éghajlati törvényének megfelelően egyeztet az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal. A 2040-es cél összhangban van az Európai Éghajlatváltozási Tudományos Tanácsadó Testület (ESABCC) ajánlásaival és az EU Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségvállalásaival.

 

Az EUROFER által kiadott sajtóközlemény a Szövetség hivatalos álláspontját és ajánlásait foglalja össze a javaslat kapcsán:

Az Európai Bizottság által felvetett 90%-os célkitűzés rendkívüli változásokat követel meg az Európai Unió társadalmában és iparában, melyre mindössze 16 év áll rendelkezésre. Habár az acélipar már aktívan részt vesz a folyamatban, jelenleg még nem áll rendelkezésre egyértelmű üzleti érv az átmenet támogatása mellett és a beruházások szintje továbbra is aggasztóan alacsony. Az Európai Acélipari Szövetség hangsúlyozza, hogy nem csupán az elvont célkitűzési vitákra van szükség, hanem egy sürgős, konkrét problémamegoldó megközelítésre, amely beruházásbarát keretet teremt megfizethető energiával, és amely lehetőséget biztosít arra, hogy az acéliparunk globális piaci tényezővé váljon.

Az Európai Unió acélipara teljes mértékben támogatja az EU 2050-es klímasemlegességre vonatkozó célkitűzését, már több mint 60 projektet indítottak el, amelyek hatékony támogatás mellett jelentős kibocsátás csökkentéseket eredményezhetnek 2030-ig. Az 2040-es 90%-os célkitűzés, amely az egész EU-ra vonatkozik, gyakorlatilag teljes dekarbonizációt céloz meg az energiaintenzív iparágakban, így az acéliparban is. Az Európai Acélipari Szövetség szerint azonban egy ilyen célkitűzés megvalósítása a megfelelő előfeltételek és az átmenethez szükséges beruházások jelentős növekedése nélkül próbára teszi majd az EU klímapolitikájának gazdasági és technikai megvalósíthatóságát, emellett hatással lehetne olyan egyéb területekre is, mint az energetika és kereskedelem. Ezek hiánya hozzájárulhat a deindusztrializációhoz, ami veszélyeztetheti az EU ellenálló képességét és stratégiai autonómiáját.

Az 2040-es célkitűzés sikeres végrehajtásához elengedhetetlen egy alapos hatásvizsgálat, amely szem előtt tartja az EU nemzetközi versenyképességének megőrzését. Fontos hangsúlyozni, hogy Európában a klímaambíciókat elsősorban innováció és beruházások révén kell elérni, nem pedig az ipari tevékenység visszaszorításával. A jogszabályban szerepelnie kell bizonyos ellenőrzési és egyensúlyozó mechanizmusoknak annak érdekében, hogy a klímacélok elérése valóban biztosított legyen.

Az Európai Uniónak prioritásként kell kezelnie Európa versenyképességének növelését, amit a zöld villamos energia és a hidrogén hozzáférhetőségének, valamint a szükséges nyers- és másodlagos alapanyagok elérhetőségének biztosításával érhet el. Érdemes megemlíteni, hogy az EU acéliparának teljes dekarbonizációja önmagában akkora mennyiségű villamos energiát igényelne, amely megegyezik Franciaország teljes áramfogyasztásával.

Habár a dubai COP28-on komoly előrelépések történtek, a klímaambíciók továbbra is különböznek a világ egyes részein, és a bejelentett új beruházások gyakran nincsenek összhangban ezekkel. 2026-ig például 150 millió tonna új, nem feltétlenül piaci alapon létrejövő kapacitást terveznek bevezetni a világ acéltermelésében. Ezek a befektetések főleg harmadik országokban koncentrálódnak, ahol a szén-dioxid-intenzív primer technológiára összpontosítanak még napjainkban is. Emiatt nélkülözhetetlen egy olyan határozott kereskedelmi politika, amely kiegyensúlyozza a játékteret azokkal a régiókkal szemben, amelyek nem osztoznak a legambiciózusabb klímacélokban.

Végül az EU-nak egy innovatív, átfogó iparpolitikára van szüksége, amely hatékonyan integrálja az ipari versenyképesség megőrzésének szükségességét minden területen. Ennek során üzleti alapon kell megfelelő érveket felsorakoztatnia az alacsony szén-dioxid kibocsátású beruházások mellett, és elő kell segítenie, hogy a zöld termékeink piacvezetővé váljanak. Az európai acélipari vállalatok már sikeresen azonosították a klímaneutrális technológiai megoldásokat, de még mindig hiányoznak a szükséges előfeltételek a beruházások elindításához. A következő jogalkotási ciklusban fel kell hívni az EU intézményeinek figyelmét arra, hogy a sikeres ipari átmenet érdekében sürgősen alakítsanak ki egy beruházásbarát keretrendszert, ezáltal erősítve az Európa ipari bázisát, mivel az Unió csak saját iparral maradhat globális stratégiai tényező.

 

forrás: https://www.eurofer.eu/press-releases/2040-target-enabling-conditions-for-unlocking-investment-in-industrial-transition-cannot-wait-any-longer-warns-eurofer