Keresés

2024. január 21.

Breakthrough Technology konferencia 2023

2022-ben az acélipar globális szinten 1885 millió tonna nyersacélt állított elő, melynek átlagos CO2 intenzitása 1.91 tonna volt, így összességében mintegy 3.6 milliárd tonna CO2 került a légkörbe közvetlenül, ami a teljes antropogén kibocsátás 7-9%-a. A kibocsátáscsökkentés elérése érdekében egy olyan időszakban, amikor a termelés növekszik radikális megoldások eddig soha nem látott gyorsasággal történő kifejlesztésére és bevezetésére van szükség.

 

A Worldsteel Climate Action kezdeményezésének égisze alá tartozó Breakthrough Technology konferencia platformot biztosít az acélipari műszaki szakemberek számára a kapcsolatépítésre és az információcserére az iparágunk dekarbonizációjának felgyorsítása érdekében. A 2023-as Konferenciának Abu Dhabi adott otthont az Egyesült Arab Emírségekben december 5-én és 6-án.

 

A plenáris előadásokat Dr. Rizwan Janjua a Worldsteel technológiai vezetője, a Technology Committee (TECO) főtitkára, a rendezvény ötletgazdája moderálta. A bemutatott prezentációkban az acélipar meghatározó szakemberei ismertették terveiket és kezdeményezéseiket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák alkalmazására a kibocsátás csökkentés és a klímacélok elérése érdekében. 

Még az első napon a plenáris előadások után vette kezdetét a munka a Karbon újrahasznosítás és kibocsátás csökkentés címet viselő szekcióban, melyet Dr. Fernando Actis a Ternium globális kutatás-fejlesztési részlegének alelnöke vezetett. Az elhangzott előadások a legújabb technológiai kezdeményezéseket vázolták fel a hatékonyságnövelés, a primer erőforrások felhasználásának csökkentése és a melléktermékek újrahasznosítása terén. A szekcióban olyan átmeneti megoldásokat mutattak be, mint a nagyolvasztók alternatív forrásból, például műanyaghulladékból származó karbonnal történő járatása.

December 6-án a munka a legújabb hidrogén technológiákat bemutató szekcióval folytatódott, melynek elnöke Dr. Kurt Satzinger a Voestalpine Steel Division stratégiai projektjeinek vezetője volt. Az előadások elsősorban a primer alapanyagok (a vasércek) hidrogénnel történő redukciójának ipari méretű alkalmazásaira, a technológia hatékonyságának javítására és a kockázatok minimalizálásra fokuszáltak. 

A Konferencia záró szekciójában az előadók az elektroacélgyártás, az acélhulladék újrahasznosítás és az alternatív EAF karbonforrások témakörökben mutatták be a legújabb eredményeiket. Az ülést Andrew Purvis a Worldsteel fenntartható gyártási igazgatója vezette. Az előadások kiemelt témája az elektromos ívkemencében másodlagos nyersanyagokból prémium minőségű, alacsony szennyezőanyag tartalmú acéltermékek előállítása volt. A szekcióban többek között két – jelenleg már hazánkban is az acélipar dekarbonizációja területén aktív – Liberty Steel előadást is hallhattunk. 

 

Elsőként a Edward Heath-Whyte a Liberty Steel Környezetvédelmi és Fenntarthatósági vezetője beszélt az EAF folyamatban használt szénalapú karbonforrások biomasszából származó karbonnal történő helyettesítéséről. Az ’Ecoke’ fenntartható nyersanyag, amely az antracitot helyettesítheti az elektrokemencében történő acélgyártás során. A 2022-es kísérletek azt mutatták, hogy az elektrokemencében történő acélgyártás közvetlen szén-dioxid-kibocsátását akár 30%-kal is csökkentheti a biomassza alapú karbon alkalmazása. A 2023-as kísérletek eredményei pedig igazolták az előzetes elvárásokat és odáig vezettek, hogy az ETS figyelembevételével a költségek az Ecoke alkalmazása esetén már kedvezőbben alakulnak, mint a hagyományos alapanyagot alkalmazva. Az előadó hangsúlyozta a szakemberek innovatív hozzáállásának kiemelt jelentőségét a karbonsemlegesség felé vezető úton.

A másik Liberty-s előadó Scott Jackson a Aldwarke Cast Products (ACP) Liberty Steel vezetője volt. Scott Jackson prezentációja a biztonságkritikus, repülőgépiparban használt acélok hulladékból történő előállítására összpontosított. Kiemelte a Liberty Steel erőfeszítéseit a speciális acéltermékek fejlesztése terén, ahol a biztonság és megbízhatóság elsődleges szempont. Az előadásból megtudhattuk, hogy a világon minden harmadik másodpercben landol egy olyan repülőgép, amelyben megtalálható a LIBERTY Speciality Steels UK által előállított acél. Mr. Scott felvázolta, hogy az Egyesült Királyságban hozzáférhető acélhulladék 75%-a meglehetősen gyenge minőségű, míg mindössze 10%-a tekinthető olyan alacsony szennyezőanyag tartalmúnak, ami hagyományosan a speciális acélok alapanyagául szolgálhat. Éppen ezért a bemutatott innovatív hulladékelőkészítési módszerek és a specifikációk változatosságában rejlő lehetőségek kiaknázása gyakorlatilag megszüntethetik a szigetország magas minőségű, alacsony szennyezőanyag tartalmú hulladék import függőségét.

Mindkét előadásról elmondható, hogy hozzájárult az esemény fő célkitűzéséhez, amely a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében végzett technológiai innováció és fenntartható megoldások bemutatására hivatott.

 

A kétnapos eseményt egy panelbeszélgetés zárta, melynek keretében az acélipari ellátási lánc optimalizálásában rejlő CO2 kibocsátás csökkentési lehetőségeket tekintették át a résztvevők.

 

A konferencián elhangzott előadások az alábbi linken érhetők el:

https://worldsteel.org/climate-action/breakthrough-technology/breakthrough-technology-conference-2023/