Keresés

2024. április 18.

Biden a kínai acélra vonatkozó magasabb vámok kivezetését sürgeti

2024. április 17. Pittsburgh: Joe Biden a kínai acéltermékekre kivetett amerikai vám jelentős emelését sürgeti. Mindez egy olyan politikai intézkedéscsomag része, amivel a Pennsylvania államban dolgozó acélipari munkások számára próbál kedvezni a jelenlegi adminisztráció. Pennsylvania egyike annak a féltucatnyi csatatérállamnak, amelyek valószínűleg eldöntik Biden és Trump novemberi visszavágóját.

 

Miközben Biden az újraválasztásáért kampányolt az „Acélvárosnak” nevezett Pittsburgh-ban, tanácsadói kijelentették, hogy az amerikai elnök a Donald Trump által bevezetett egyes kínai acél- és alumíniumtermékekre kivetett vámok 25%-os emelését javasolja. „A kínai acélgyártóknak nem kell aggódniuk a profit miatt. Nem versengenek, hanem csalnak, és ezt az Amerikában okozott károkon keresztül láthattuk.” – mondta Biden.

A célba vett termékekre akár további 7,5%-os adót is kivethetnek a Trump-korszak politikája alapján az Egyesült Államok kereskedelmi törvényének 301. bekezdése értelmében, melynek felülvizsgálatát Biden már 2022-ben elindította. A magasabb vámtétel több mint 1 milliárd dollár értékű acél- és alumíniumtermékre vonatkozna – közölte egy illetékes.

A Biden-kormány igyekszik továbbá nyomást gyakorolni a szomszédos Mexikóra, hogy tiltsák meg Kínának acéltermékeik indirekt módon történő értékesítését az Egyesült Államokba. Ezzel együtt vizsgálatot indít a hajógyártási, tengerészeti és logisztikai szektorban alkalmazott kínai kereskedelmi gyakorlatok ügyében, amely további vámok bevezetéséhez vezethet. Az intézkedések komoly válaszreakciót vonhatnak maguk után Kínából, miközben a világ két legnagyobb gazdasága között már így is jelentős a feszültség. A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője, Liu Pengyu szerint a vámok „egyoldalúságot és protekcionizmust testesítenek meg”, hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormánya „újra és újra ugyanazt a hibát követi el”.

„Nincs kereskedelmi háború” – közölte Biden a vele utazó újságíróknak. Azonban Biden külkereskedelmi képviselője elmondta a kongresszusnak, hogy további határozott intézkedésekre van szükség az amerikai piac védelmére többek között a központilag támogatott kínai elektromos járművek tekintetében. Ezen kívül egyes értesülések szerint a kormány néhány a napenergia szektort érintő vámot is visszaállítana.

A kulcsfontosságú szavazóbázis

Biden és republikánus ellenfele egyaránt felkereste a szakszervezeti vezetőket és az ipari központokban dolgozó kékgalléros munkavállalókat, akik jelentős részét képezik a szavazói bázisnak Pennsylvaniában, Michiganben és Nevadában. Biden jelentős gesztust tett a szakszervezeteknek akkor is, amikor korábban kijelentette, hogy ellenzi a U.S. Steel Japán felvásárlását. A Nippon Steel 14,9 milliárd dolláros ajánlatot tett a U.S. Steel Corporation többségi részvénycsomagjának felvásárlására.

Világosan látszik, hogy mindkét jelölt jelentős mértékben eltávolodott azon szabadkereskedelemi filozófiától, amely korábban meghatározta a Washingtoni politikát. Trump, aki 2017-ben kilépett a Transz-csendes-óceáni Partnerségből, amennyiben újra hivatalba kerül, további 10%-os vámot vetne ki az összes acélimportra.

2023-ban Kína az Egyesült Államok hetedik legnagyobb acélexportőre, a kínai nettó acélimport 598 000 tonna volt, ami 8,2%-os csökkent 2022-hez képest – derült ki az Amerikai Vas- és Acélipari Intézet (AISI) által összeállított U.S. Census Bureau adataiból. Kanada volt az Egyesült Államok legnagyobb exportőre, 6,9 millió tonnával, amit Mexikó követett, 4,2 millió tonnával. Az AISI szerint az amerikai acélgyártók 2023-ban összesen 89,3 millió tonna acélt szállítottak.

Az acél- és alumíniumtermékekre esetlegesen bevezetett új vámokat Katherine Tai-nak, Biden külkereskedelmi képviselőjének kellene jóváhagynia, miután befejeződik a Trump-korszak vámjainak felülvizsgálata. Az új vámok a Trump által az acél- és alumíniumtermékekre kivetett 25%-os 232. szakasz szerinti nemzetbiztonsági vámokon, valamint a termékspecifikus dömpingellenes és szubvencióellenes vámokon felül kerülnének bevezetésre.

Az U.S. Steel és az AISI elismeréssel szólt Biden vámokkal kapcsolatos intézkedéseiről, míg a Can Manufacturers Intézet közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány „nem megy elég messzire” a hazai gyártók védelme érdekében. A Nemzetközi Valutaalap Pénzügyi Osztályának osztályvezetője Era Dabla-Norris ezzel szemben felszólította az Egyesült Államokat, hogy lépjen kapcsolatba kereskedelmi partnereivel, és kiemelte, hogy a nyitott kereskedelem – és nem a vámok – a helyes megközelítés.

A legfrissebb adatok szerint Kína gazdasága váratlanul gyorsan, 5,3%-kal növekedett az első negyedévben. Az ázsiai ország az exportra kénytelen támaszkodni a növekedés fenntartása érdekében, tekintettel a belföldi lakáspiac tartós gyengeségére és a növekvő költségvetési hiányra. Peking a Trump-korszak vámjait diszkriminatívnak tartja. A legfrisebb adatok szerint Kína 25,8 millió tonna acélterméket exportált az első negyedévben, ami 2016 óta a legmagasabb érték, és éves szinten 30,7%-os növekedést jelent.

 

forrás: www.reuters.com