Keresés

2023. december 29.

Elnöki rendelet az Egyesült Államokba irányuló acélimport kiigazításáról

Az Egyesült Államok elnöke, Joseph R. Biden Jr. 2023. december 28-án a vas- és acélimportot érintő vámokról és korlátozásokról szóló rendeletben kihirdette az acélimportra vonatkozó módosításokat.

 

A dokumentum kitér a 2018-as bejelentésre, miszerint az acéltermékek importja veszélyezteti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát. Az eredeti vámokat Kanada és Mexikó kivételével 25 százalékban határozták meg.

Az elnök említi továbbá a 2021-es megállapodást az Európai Unióval, amelynek értelmében az Egyesült Államok és az EU figyelemmel kíséri az acél- és alumíniumkereskedelem alakulását és szorosan együttműködik a nem piaci alapú túlkapacitások és a környezetszennyezés csökkentése érdekében. A 2021-es megállapodás azt is tartalmazza, hogy az EU-ból származó bizonyos mennyiségű acélterméket kivonnak az eredeti vámok hatálya alól egy 2023 végéig tartó kvóta keretében. A dokumentum részletesen kitér a kivonás feltételeire, az érintett terméktípusokra és az esetleges szankciókra.

A rendelet értelmében a kivételeket további két évre meghosszabbítják félkész, kész és acélcső termékekre 3.3 millió tonna felső határig, amennyiben azokhoz a nyersacélt az EU-ban állították elő.

Összességében az intézkedés arra törekszik, hogy hosszú távú megoldást nyújtson az Egyesült Államok és az EU közötti acélkereskedelmi vitákra, figyelembe véve a nemzetbiztonsági érdekeket és az Egyesült Államok acélipari gyártókapacitásainak megfelelő szintű kihasználtságát. A rendelet 2024. január 1-től érvényes.

forrás: www.whitehouse.gov