Keresés

2019. augusztus 14.

Áttörés a finomszemcsés vasérckoncentrátum hidrogén alapú direkt redukciójában

 

A direkt redukciós eljárással előállított vas (DRI/HBI) felhasználása az acélgyártás során a CO2 kibocsátás csökkentés szükségessége és az elektromos ívkemencék világszerte növekvő száma miatt várhatóan jelentősen nőni fog. Jelenleg az összes elérhető direkt redukciós eljárás olyan vasérc koncentrátum előkészítő műveletet igényel, mint például a pellet gyártás a DRI vagy HBI előállításához.

A Primetals Technologies a világon először mutatott be olyan vasérc koncentrátum direkt redukciós eljárást, mely nem igényel semmiféle előkészítő műveletet úgy, mint a szinterelés vagy a pellet gyártás. Az új technológia segítségével olyan koncentrátum direkt redukciója is lehetővé válik - előkészítés nélkül - melynek szemcsemérete 100%-ban 0.15 mm alatti. A Primetals berendezése redukálószerként megújuló energia segítségével előállított hidrogént alkalmazva elérheti a karbonsemleges működést. Az egység hidrogénben gazdag hulladékgázokkal is üzemeltethető. A direkt redukciós üzem moduláris felépítésű, egy modul névleges kapacitása 250.000 tonna DRI vagy HBI / év. A moduláris felépítés lehetővé teszi, hogy az új berendezés bármilyen kapacitású acélművet ellásson alapanyaggal. A pilot egység üzembe helyezése 2020 második negyedévében várható a voestalpine ausztriai Stahl Donawitz gyárában.

 

 

A kísérleti üzem három részből fog állni: egy előmelegítő-oxidáló egységből, egy gázkezelő berendezésből és a redukciós egységből. Az előmelegítő-oxidáló egységben a finomszemcsés érckoncentrátumot kb. 900°C-osra hevítik, így továbbítva azt a redukciós egységhez. A redukcióra használt hidrogént egy az üzemen kívüli gázszolgáltató biztosítja majd. A füstgázból származó hulladékhő visszanyerő rendszer az optimális energiafelhasználásról, a száraz porleválasztó egység pedig a szállópor kibocsátás minimalizálásáról gondoskodik. A direkt módon redukált vas (DRI) kb. 600°C-on hagyja el az egységet, amely közvetlenül felhasználható elektromos ívkemencéken vagy brikettált vas (HBI) előállításhoz.

A Primetals szerint a pilot üzem igazolni fogja az áttörést jelentő eljárást, valamint olyan tesztüzemként fog működni, amely megfelelő adatokkal szolgál a későbbiekben ipari méretű létesítmények telepítéséhez.

 

forrás: https://www.primetals.com