Keresés

2023. december 29.

Úgy tűnik, hogy az acélfelhasználó ágazatok kibocsátása elválik a tényleges fogyasztástól

Egy német iparági szakértő szerint a tipikus európai acélfelhasználó szektorok acélfogyasztása az elmúlt években elmaradt a tényleges termelési szintjüktől.

 

A tézissel Roland Döhrn a Duisburg-Esseni Egyetem közgazdász professzora állt elő az Eurometal düsseldorfi Acélkereskedelmi Napján tartott előadásában.

Döhrn az acélfelhasználók acélfogyasztása és termelése közötti kapcsolatot vizsgálta 2021 előtti és utáni adatokat összehasonlítva. Megállapítása szerint a kapcsolat viszonylag stabil volt 2014 és 2021 között kisebb eltérésekkel, amik azonban idővel kiegyenlítődtek. De „2021 után ez a korreláció gyakorlatilag megszűnik; azt látjuk, hogy a felhasználóknál nő a termelés, miközben csökken az acélfogyasztásuk” – idézi a Kallanish Döhrnt.

Az előadó utalt egy tavaly tavaszi portói Eurometal találkozóra is, ahol már szóba került az említett megfigyelés, de az okok akkor még nem voltak világosak a résztvevők számára. Az Eurostat, az Eurofer és a Worldsteel adatait felhasználva Döhrn számításai szerint 2021 második negyedéve és 2022 negyedik negyedéve között az európai acélfelhasználók termelése általában 0-5%-os éves növekedési tartományban mozgott, míg a látszólagos acélfelhasználásuk változása 0 és mínusz 20% között volt. „Kíváncsiak voltunk, hogy a jelenségnek köze lehet e a készletciklusokhoz, voltak más ötleteink is, de nem találtunk egyértelmű választ” – mondta Döhrn.

A jelenség egyrészt gyártási sajátosságokkal lehet összefüggésben: a súlycsökkentés érdekében tett erőfeszítések nyilvánvalóan csökkentik az acélfelhasználást, csakúgy, mint bizonyos alkatrészek esetén az acél más alapanyaggal történő helyettesítése. Másrészt a megfigyelések alapján elmondható, hogy nőtt az építőiparban az ingatlan felújítások aránya az újépítésű ingatlanok rovására, ami szignifikánsan csökkentette az acélfelhasználást a szektorban. Úgy tűnik, hogy az import szerkezet átalakulásának is jelentős hatása lehet. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az acélfelhasználók egyre gyakrabban importálnak kész alkatrészeket a tengerentúlról.

Ha Döhrn megfigyelései új trendeket jeleznek előre, akkor feltehetően az acélfelhasználók termelése kevésbé fog tükröződni az acélpiacon.

források: www.kallanish.com,  https://eurometal.net